Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους όλοι οι συλληφθέντες που κατηγορούνται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας για τη διάθεση εκατοντάδων αρχαίων ευρημάτων στη Γερμανία
«Στα μαλακά» έπεσαν μετά τις απολογίες τους οι 39 συλληφθέντες που κατηγορούνται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας για τη διάθεση εκατοντάδων αρχαίων ευρημάτων στη Γερμανία, καθώς όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αν και η Αστυνομία είχε σχηματίσει μια μεγάλη δικογραφία σε βάρος των εμπλεκομένων, η 3η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, άφησε ελεύθερους τους 39 συλληφθέντες με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα κατοικίας τους. Στους δύο φερόμενους ως «αρχηγούς» των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ στον καθένα.
Κατά τη διαδικασία των απολογιών που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες για τις οποίες συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Λιβαδειά, Πολύγυρο, Ιερισσό, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα και Αλεξανδρούπολη. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 1.800 αρχαιολογικά ευρήματα, εκ των οποίων τα 800 βρέθηκαν στη Γερμανία. Ανάμεσα στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονται εκατοντάδες νομίσματα διάφορων περιόδων και εκδόσεων, ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα ειδώλια, προσωπεία και περικεφαλαίες. Τα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για να εξεταστούν από αρμόδιους υπαλλήλους που θα αποφανθούν για την αρχαιολογική αξία τους.
Οι κατηγορίες
Οι δύο «αρχηγοί», ένας 66χρονος και ένας 43χρονος, κατηγορούνται ότι αγόραζαν αρχαιότητες, προερχόμενες από λαθρανασκαφές, και τις εξήγαν στο εξωτερικό, όπου τις πουλούσαν σε οίκους δημοπρασιών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δύο εγκληματικές ομάδες διέθεταν «μεσάζοντες» που εκτιμούσαν την αξία των αρχαίων ευρημάτων, τα επιδείκνυαν στους υποψήφιους αγοραστές διά ζώσης ή μέσω φωτογραφιών και αναλάμβαναν να φέρουν σε επαφή τους κατόχους και ενδιαφερομένους για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας των αντικειμένων.
Η ογκώδης δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων με κωδικοποιημένες εκφράσεις, όπως «βόλτα για σπαράγγια ή ψάρεμα»: Εννοούσαν την παράνομη αρχαιολογική έρευνα, «βύσματα, στριφώνια, παξιμάδια, τρακτέρ, γιαούρτια, τσίπουρο, ψάρια κ.ά. αποκαλούσαν τις αρχαιότητες, «πάμε στα κορίτσια» όταν ταξίδευαν στο εξωτερικό, «άσπρα» αποκαλούσαν τα ασημένια νομίσματα, «κίτρινα» τα χρυσά, «πράσινα» ή «κόκκινα» τα χάλκινα νομίσματα.
Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ένας αρχαιοφύλακας, υπάλληλος σε Εφορεία Αρχαιοτήτων που εμφανιζόταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί την πώληση αρχαιότητας την οποία είχε αφαιρέσει παράνομα, καθώς και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος που συνελήφθη γιατί κατηγορείται πως μεσολάβησε σε απόπειρα αγοραπωλησίας αρχαίου αντικειμένου, αν και δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που δεν συνελήφθησαν είναι οδηγός φορτηγού μέσω του οποίου ο 66χρονος «αρχηγός» φέρεται ότι εξήγε αρχαία νομίσματα στη Γερμανία. Στην υπόθεση εμπλέκονται Ελληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, μεταξύ των οποίων ένας υπάλληλος σε οίκο δημοπρασιών με ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα για αρχαιοκαπηλία. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για συλλεκτικά νομίσματα και νόμιμες δημοπρασίες.