«Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα, ιδιαίτερα με τις ζωοτροφές και την ευλογιά, και επέλεξα αυτή την καλλιέργεια»
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των Θεσσαλών παραγωγών αναφορικά με τις χειμερινές και τις εαρινές σπορές που πρέπει να προγραμματίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς τα βασικά παραδοσιακά προϊόντα (σιτάρι, βαμβάκι) δεν τους προσέφεραν τα προσδοκώμενα οφέλη, με βάση και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι περισσότεροι έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν έσοδα – έξοδα.
- Του Χρυσόστομου Τρίμμη
Μια λύση στο αδιέξοδο αυτό φαίνεται ότι προσφέρει η κινόα, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, κυριολεκτικά στα χωράφια, μεταφορικά στις προτιμήσεις των Θεσσαλών -και όχι μόνο- παραγωγών. Και δικαιολογημένα, καθώς η συμβολαιακή γεωργία που τη χαρακτηρίζει εξασφαλίζει την πώληση του προϊόντος και την τιμή, η οποία κυμαίνεται για τη συμβατική καλλιέργεια στα 50 λεπτά και για τη βιολογική στα 80 λεπτά.
Οσοι έχουν καλλιεργήσει κινόα μέχρι σήμερα δηλώνουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους και αποφασισμένοι να αυξήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα, στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινά η σπορά. Η ομάδα των γεωπόνων της εταιρίας Μάρκου Α.Ε., η οποία προωθεί την καλλιέργεια, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της, ούσα από την αρχή της καλλιέργειας μέχρι και τη συγκομιδή της (περί τα τέλη Ιουλίου) στο πλευρό του παραγωγού, ο οποίος θέλει να τολμήσει, δοκιμάζοντας μια νέα καλλιέργεια.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η 62χρονη Αντωνία Καλτσά, από τη Μαρμαρίνη Αγιάς, η οποία δηλώνει πανευτυχής από την απόφασή της να καλλιεργήσει κινόα. «Την περασμένη χρονιά διάβασα αρκετά ρεπορτάζ που αναφέρονταν στη δυναμική της κινόα» λέει «και επειδή είμαι άνθρωπος που τολμά και παρακολουθεί τις εξελίξεις, αποφάσισα να βάλω και εγώ». «Μέχρι τώρα καλλιεργούσα σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι» συνεχίζει «ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα με τα παραπάνω προϊόντα έχουν γίνει πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα τώρα, με τις ζωοτροφές και την ευλογιά. Ετσι, καλλιέργησα κινόα και το καλοκαίρι συγκόμισα 250 κιλά. Ικανοποιητική απόδοση, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν η πρώτη μου χρονιά».
«Σημαντική βοήθεια είχα από την ομάδα γεωπόνων της εταιρίας, η οποία με συμβούλευε και ήταν διαρκώς στο πλευρό μου» προσθέτει και συμπληρώνει: «Πρόθεσή μου είναι την επόμενη χρονιά να αυξήσω τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ το 2027 θα ασχοληθώ με τη βιολογική κινόα». «Προσωπικά, παροτρύνω τους παραγωγούς που θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα καλλιέργεια να το τολμήσουν, και να είναι σίγουροι ότι θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα, απαλλαγμένοι από το άγχος πού, πότε και πώς θα πουλήσουν το προϊόν τους. Θα έχουν σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα» καταλήγει.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πληροφορίες και καλύτερη επιλογή χωραφιού
Στο σάιτ της εταιρίας (https://aristiquinoa.gr) και στα social (facebook) ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς, ώστε να ακολουθήσουν η επικοινωνία με τη γεωπονική ομάδα, η παροχή πληροφορίων και η καλύτερη δυνατή επιλογή του χωραφιού. Το δυνατό σημείο στο επίπεδο παραγωγής είναι ότι η κινόα είναι πιο προσοδοφόρα από τα υπόλοιπα δημητριακά, ενώ η τεχνογνωσία που απαιτείται από τους παραγωγούς δεν είναι εξεζητημένη, αφού μοιάζει αρκετά με αυτήν που απαιτείται για την καλλιέργεια των υπόλοιπων δημητριακών. Η αντοχή του φυτού σε ειδικούς παράγοντες που σχετίζονται με το έδαφος (ξηρασία, αλμυρότητα κ.ά.) βοηθά περαιτέρω την καλλιέργεια.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης


