Η «Οδύσσεια» του νεαρού, που επέζησε του τραγικού δυστυχήματος, συγκλονίζει το πανελλήνιο
Τρία χρόνια μετά τη νύχτα που σημάδεψε για πάντα τη χώρα, ο Ιάσονας – Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, εξακολουθεί να δίνει μια αδιάκοπη και βασανιστική μάχη ζωής. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανάμεσα σε νοσοκομεία, εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης, χειρουργικές παρεμβάσεις και αλλεπάλληλες μεταφορές στο εξωτερικό, ο νεαρός βιώνει έναν προσωπικό Γολγοθά που για την οικογένειά του δεν τελείωσε ποτέ.
Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο Γεράσιμος επέβαινε στο πρώτο βαγόνι του μοιραίου Intercity. Από το συγκεκριμένο βαγόνι δεν σώθηκε κανείς άλλος. Εκείνος ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένος, με εκτεταμένες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολυτραυματισμό, δίνοντας από την πρώτη στιγμή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Οι γιατροί είχαν μιλήσει εξαρχής για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ επί μήνες νοσηλευόταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα.
Η μεταφορά σε Βοστώνη και Μιλάνο
Η πορεία αποκατάστασής του εξελίχθηκε σε έναν μαραθώνιο χωρίς τέλος. Τον Νοέμβριο του 2023 μεταφέρθηκε με ειδική αεροδιακομιδή σε εξειδικευμένο κέντρο αποθεραπείας στη Βοστώνη των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα ιατρικά περιθώρια. Η οικογένειά του επένδυσε κάθε ελπίδα στις προηγμένες θεραπείες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι αμερικανικές δομές. Ωστόσο, η μάχη παρέμενε άνιση.
Στα τέλη του 2024 κρίθηκε αναγκαία νέα μεταφορά του, αυτή τη φορά σε υπερσύγχρονο εξειδικευμένο νοσοκομείο στο Μιλάνο, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα κέντρα νευρολογικής αποκατάστασης στην Ευρώπη. Ο πατέρας του, Διονύσης Γεωργιάδης, είχε τότε μιλήσει για μια νέα προσπάθεια ζωής, τονίζοντας πως «η μάχη συνεχίζεται με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών».
Τρεις ολόκληρες χρονιές μετά, η εικόνα παραμένει δραματική. Ο πατέρας του νεαρού μίλησε για πρώτη φορά δημόσια το 2026, περιγράφοντας έναν άνθρωπο που «ζει σε ένα σκοτάδι», υποφέροντας καθημερινά από αφόρητους πόνους. «Ο Γεράσιμος είναι σε πολύ βαριά κατάσταση», ανέφερε συγκλονισμένος έξω από το δικαστήριο όπου ξεκίνησε η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών. «Μέρα με τη μέρα δίνει τεράστια μάχη με φρικτούς πόνους. Ένα παιδί που ζει στο σκοτάδι, τελείως άδικα».
Σε άλλη δημόσια παρέμβασή του, ενόψει των τριετών συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, ο ίδιος μίλησε για «τρία ολόκληρα μαρτυρικά χρόνια» και για ένα «ατελείωτο ταξίδι σε νοσοκομεία Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής». Περιέγραψε τον γιο του ως «ένα ηρωικό παλικάρι» που συνεχίζει να αγωνίζεται αθόρυβα, μακριά από κάμερες και δημόσιες εμφανίσεις.
Η οικογένεια, παράλληλα με τη μάχη της επιβίωσης, περιμένει και τη δικαστική δικαίωση. Για τους δικούς του ανθρώπους, ο Γεράσιμος αποτελεί τη ζωντανή υπενθύμιση της τραγωδίας. «Ζωντανή μαρτυρία ο Γεράσιμος», είχε δηλώσει ο πατέρας του όταν ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Μιλάνο, συνδέοντας άμεσα τον αγώνα του παιδιού του με το αίτημα για αλήθεια και απόδοση ευθυνών.
