Ξεσηκώνονται οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας και ετοιμάζουν «απόβαση» στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης την ημέρα εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ, στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, μάλιστα, είναι η πρώτη που εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί «όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του νομού σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο της 5ης Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο, με τα τρακτέρ τους».
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν στην ανακοίνωση: «Δεν πάμε στη ΔΕΘ για νέες υποσχέσεις. Πάμε γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πάμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας. Μας χτυπούν από παντού: Στην Ημαθία ο αγρότης βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές, ζημιές, ασθένειες, καθυστερήσεις πληρωμών και αποκλεισμούς από ενισχύσεις.
Στα πυρηνόκαρπα, η παραμόρφωση των καρπών, οι ξερές και τυφλές βέργες και τα υπόλοιπα προβλήματα στις καλλιέργειες απαιτούν άμεση επιστημονική διερεύνηση, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης και πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Οι ζημιές από τον προανθικό παγετό του 2025, αλλά και από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του 2024, παραμένουν ανοιχτές πληγές. Απαιτούμε 100% αποζημίωση της πραγματικής ζημιάς, χωρίς αποκλεισμούς και “κόφτες”.
Η κατάσταση με τις αγροτικές ενισχύσεις έχει γίνει απαράδεκτη. Καθυστερήσεις, εκκρεμείς πληρωμές, προβλήματα από τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, monitoring, περικοπές, δεσμεύσεις και αποκλεισμοί αφήνουν αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς τα χρήματα που δικαιούνται. Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προκαλέσει οργή. Τα χρήματα που κλάπηκαν από τις αγροτικές ενισχύσεις να επιστραφούν στους πραγματικούς δικαιούχους. Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα!
Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι εμπλέκονται και να σταματήσει κάθε μηχανισμός που στερεί από τους βιοπαλαιστές αγρότες τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Δεν θα πληρώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες τα σπασμένα ενός συστήματος που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. Απαιτούμε άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων, διαφάνεια στους ελέγχους, δυνατότητα διόρθωσης πραγματικών λαθών και τέλος στις άδικες περικοπές, δεσμεύσεις και αποκλεισμούς».
Οι αγρότες όλης της κεντρικής Μακεδονίας θα είναι παρόντες σε αυτό το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και είναι αποφασισμένοι για όλα, όπως αναφέρουν.
