Ενώπιον του Τριμελούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλήθηκε σήμερα να απολογηθεί στρατιωτικός χειρουργός, κατηγορούμενος για την πολύχρονη καθυστέρηση στην κοινοποίηση αποτελεσμάτων βιοψίας σε 57χρονο ασθενή, εξέλιξη που αποδείχθηκε μοιραία για τη ζωή του τελευταίου.
Η υπόθεση έλαβε χώρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη, όπου ο άτυχος άνδρας, συνταξιούχος αστυνομικός, υποβλήθηκε σε επέμβαση σκωληκοειδεκτομής τον Δεκέμβριο του 2022.
Παρά τη λήψη ιστολογικού δείγματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η ενημέρωση του ασθενούς για την ύπαρξη κακοήθειας καθυστέρησε δραματικά, καθώς πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2023. Η καθυστερημένη αυτή διάγνωση περιόρισε δραστικά τις θεραπευτικές επιλογές, με αποτέλεσμα ο 57χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή τον Μάρτιο του 2026.
Ο θεράπων ιατρός φέρεται να μην ενημέρωσε έγκαιρα τον ασθενή για τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης ούτε να διαβίβασε αμελλητί τα σχετικά έγγραφα. Ενώ η αρχική δίωξη αφορούσε το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια, το δικαστήριο εξέτασε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατόπιν του θανάτου του παθόντος.
Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και ο τότε διοικητής του στρατιωτικού νοσοκομείου.
Το κατηγορητήριο σε βάρος του εστιάζει στην παράλειψη στελέχωσης του αρμόδιου τμήματος με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό για την αξιολόγηση των βιοψιών, κατηγορία την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Η οριστική ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων αναμένεται να καθοριστεί από τις αποφάσεις του Στρατοδικείου.
