Ένας ακόμα συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του και ολόκληρες περιοχές στην Κρήτη μετατράπηκαν σε απέραντους βάλτους, εκθέτοντας για πολλοστή φορά την τραγική γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Ο τραγικός επίλογος στις έρευνες για τον 80χρονο κτηνοτρόφο στις Καρίνες Ρεθύμνου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε χείμαρρο κοντά στο ποιμνιοστάσιό του, προστέθηκε στη μακριά λίστα των θυμάτων μιας χώρας που παραμένει έρμαιο της πρώτης ισχυρής βροχόπτωσης.

Η εικόνα σε ολόκληρο το νησί είναι εικόνα διάλυσης: δρόμοι διαλυμένοι, γέφυρες που καταρρέουν παρασύροντας αυτοκίνητα στον Μυλοπόταμο, σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα στα Ζωνιανά και τις Μαλάδες, και περιουσίες μιας ζωής πνιγμένες στο νερό και τη λάσπη.
Η νέα αυτή τραγωδία φέρνει στην επιφάνεια την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των υποδομών. Την ώρα που η Κρήτη ρημάζει χωρίς βασικά αντιπλημμυρικά έργα και ουσιαστικές υποδομές, οι πολίτες αναλογίζονται πού κατευθύνονται οι πόροι του κράτους.

Εταιρείες, εργολάβοι του συστήματος Μαξίμου, διαπλεκόμενα ΜΜΕ και επιτήδειοι που λυμαίνονται τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ απορροφούν εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιφέρειας δεν διατίθεται ούτε το ελάχιστο. Η τακτική της κυβέρνησης εξαντλείται ξανά στην αποστολή μηνυμάτων από το «112» και στο κλείσιμο των σχολείων, μετακυλίοντας την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες και αφήνοντάς τους απροστάτευτους.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τα επικίνδυνα φαινόμενα στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έως το μεσημέρι της Κυριακής (04/10), με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση απέναντι στην κρατική ανικανότητα.

