Κάποτε στην Αμερική

Τι είναι αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ υπερδύναμη και παγκόσμιο παίκτη; Πού βρίσκεται ο πυρήνας της ισχύος αυτής της μεγάλης χώρας που κλάπηκε μέσα από τα χέρια των νομίμων κληρονόμων της, των ιθαγενών «Αμερικανών» ή αλλιώς Ινδιάνων; Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες που στηρίζουν αυτό το εθνολογικό αμάλγαμα: η ιδέα ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει πρόεδρος» και η πεποίθηση πως «στις ΗΠΑ υπάρχει νόμος, υπεράνω όλων, και τηρείται».

Φυσικά, αυτή η χώρα που βομβαρδίζει άλλες εντελώς αυθαίρετα, προφασιζόμενη «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί «Εδέμ». Ωστόσο, οι δύο αντιλήψεις που εμφυτεύτηκαν στις λαϊκές μάζες και ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα της χώρας ανταποκρίνονται, σε γενικές γραμμές, στην πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες κάνουν (με τεράστια επιτυχία) μια εκστρατεία εθελοντικού «παιδομαζώματος» συγκεντρώνοντας ικανότατους νόες απ’ όλο τον πλανήτη, διασφαλίζοντας κάτι που εκείνες θεωρούν αυτονόητο και στην Ελλάδα ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας: αξιοκρατία!

Οι εύστροφοι, επιμελείς και στοιχειωδώς κοινωνικοί άνθρωποι είναι δύσκολο να μη βρουν σ’ αυτή τη χώρα μια θέση στον ήλιο. Μπορεί να μη γίνουν πρόεδροι ή κυβερνήτες πολιτειών, αλλά το σύστημα δεν θα τους αρνηθεί μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Επίσης, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα περί της σχεδόν καθολικής και οριζόντιας επιβολής του νόμου στην Αμερική. Η εικόνα του πανίσχυρου Ντομινίκ Στρος Καν να σύρεται σιδηροδέσμιος σε κρατητήριο στο Χάρλεμ (!) πρέπει να έπεισε και τον τελευταίο αμφισβητία για την εφαρμογή των νόμων στην υπερδύναμη. Σαν να ήταν τμήμα σεναρίου από ταινία «γουέστερν» που εξελίσσεται στον 21ο αιώνα.

Στην Ελλάδα είναι περιττό να αναφέρουμε τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες -και μακράν χειρότερες- περιπτώσεις.

Αλλά εδώ δεν φτιάχνουμε υπερδύναμη. Είμαστε… υπεραδύναμοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα