Ινστιτούτα παρασιτισμού

Στη «δημοκρατία» γράφτηκε η εξής απαράδεκτη, πλην ακριβής είδηση: «Εγκρίθηκε η καταβολή του τρίτου μέρους της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης για “ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα οικονομικού έτους 2014”. Το ποσό φτάνει τα 2.000.000 ευρώ και αποδέκτες είναι τα ιδρύματα των κομμάτων προκειμένου να κάνουν συνέδρια, εκδηλώσεις και πάσης φύσεως φιέστες!»

Αν και τα παραπάνω μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθούν, ο λογαριασμός που αποστέλλεται στους πολίτες είναι σοβαρός. Οσοι είναι ενήλικοι και δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα με την ιδιότητα του τουρίστα γνωρίζουν άριστα ότι τα ινστιτούτα των κομμάτων είναι απλά παρακλάδια τους.

Δεν ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο παρά με το βόλεμα των ημετέρων και την προπαγάνδιση των θέσεων του κόμματος. Αν χρειαστεί, και για να δικαιολογήσουν έξοδα και για να διατηρήσουν το δικαίωμα να αποκαλούνται «ινστιτούτα», μπορεί να διοργανώσουν κάποια ομιλία, ημερίδα, εκδήλωση.

Ομως, πάντοτε αυτό είναι το πρόσχημα. Η ουσία των προσπαθειών τους συνίσταται στο να εφευρίσκουν τρόπους να χρηματοδοτούνται η οκνηρία τους και η παρασιτική ζωή τους από το υστέρημα των πολιτών!

Αν ήθελε κάποιο από αυτά τα ινστιτούτα να αποδείξει πως αξίζει έστω ένα ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποιο ερευνητικό έργο που έκαναν οι απασχολούμενοι σε αυτό και να επιδείξει τις αναφορές που έχουν γίνει για το έργο σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Φυσικά, επιστημονικό έργο απτό και επιδεχόμενο σοβαρής αξιολόγησης δεν υπάρχει.

Φυσικά, αφού κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, το γεγονός της παροχής κρατικής χρηματοδότησης (για συγκεκριμένους σκοπούς) στα ινστιτούτα των κομμάτων μπορεί κάποτε να λειτουργήσει αντίθετα από το προσδοκώμενο. Δηλαδή, τα διοικητικά συμβούλια αυτών των οργανισμών αντί να κληθούν να περάσουν από το δημόσιο ταμείο για εισπράξεις, να χρειαστεί να περάσουν την πόρτα δικαστικών λειτουργών για να δώσουν εξηγήσεις.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους πολίτες να μάθουν πού κατέληξαν τα χρήματα των κομματικών ινστιτούτων μέχρι το τελευταίο σεντ!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα