Ομιλείτε ελληνικά

«Αφίκνυται» αντί «αφικνείται». Λάθος σε επίσημο δελτίο Τύπου, το πρώτο που κοινοποίησε η νέα διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι ο «φρέσκος» υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης, είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και ανορθόγραφος εκ πεποιθήσεως – τουλάχιστον στο μικρό όνομά του. Αποδίδει το «Γιάννης» με ένα «ν», «Γιάνης».

«Φιλοξενείας» στη θέση της «φιλοξενίας», «ιθαγένενεια» αντί για «ιθαγένεια», «καταπολέμιση» αντί του ορθού «καταπολέμηση». Αυτά ήταν λάθη που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε μέσω twitter.

Και η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας στην κυβέρνηση, στα ΜΜΕ, στους χώρους της εκπαίδευσης και κυρίως στο διαδίκτυο αποτελεί τον κανόνα. Η συνειδητή ή ακούσια εναντίωση στην ορθή διατύπωση, στο πλούσιο λεξιλόγιο, στην εφαρμογή των συντακτικών και γραμματικών κανόνων αλλά και η εμμονή στην ξύλινη, νεκρή γλώσσα είναι ισοδύναμα με εχθρικές ενέργειες εναντίον του έθνους μας.

Η αγραμματοσύνη, ο αναλφαβητισμός, η θρασύτητα της αμάθειας και η έλλειψη καλλιέργειας έχουν κοστίσει στην πατρίδα μας πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορεί να φανταστεί ακόμα και ο πιο καχύποπτος πολίτης. Ολα αυτά προετοίμασαν την οικονομική χρεοκοπία, την ηθική κατάπτωση, την αξιακή υποχώρηση, την έλλειψη νοήματος στην καθημερινότητά μας.

Η γλώσσα είναι το λογισμικό με το οποίο λειτουργεί κάθε ανθρώπινο ον, ως εξαρτώμενο μέρος ενός ευρύτατου δικτύου, το οποίο είναι η κοινωνία. Με τη γλώσσα γίνεται η επικοινωνία, αλλά και η ίδια η σκέψη μας βαδίζει πάνω στη γλωσσική ατραπό δίχως καν να το επιδιώκουμε. Η γλώσσα είναι ένα από τα σημαντικότερα «εξαρτήματα» της προσωπικότητάς μας.

Η καλλιέργεια και η μόρφωση δεν ταυτίζονται με τους τίτλους σπουδών, με τα διδακτορικά διπλώματα και την απόκτηση αναρίθμητων πληροφοριών. Κυρίως σχετίζονται με την ειλικρινή διάθεση του προσώπου να μάθει, να πλουτίσει τον εσωτερικό κόσμο του, να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του και να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του με άξονα την αρετή του.

Τα συνειδητά λάθη επ’ ουδενί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μαγκιά» ή «λαϊκότητα». Ο λαός πάντοτε τείνει να εξομοιώνεται με τους ηγέτες του. Αν διαπιστώσει ότι κάποιος εξ αυτών έχει υψηλό επίπεδο, είναι καλλιεπής, ευγενής και ενάρετος, θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Αν νιώσει το αντίθετο, το συνολικό επίπεδο θα πέσει απότομα και πολύ!

Σε όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά προτείνεται ανεπιφύλακτα η ουσιαστική ενασχόληση με τη γλώσσα μας, το ανεκτίμητο πετράδι στο στέμμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Για την ιστορία: Η καλύτερη περίοδος του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν εκείνη που ακολούθησε τη διαμονή του στο Παρίσι. Εκεί βρήκε τον χρόνο να μελετήσει τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα