Κατασκευαστές της χρεοκοπίας

Μία από τις βασικές αιτίες της οικονομικής καχεξίας, της χρεοκοπίας, της έξωθεν κάκιστης μαρτυρίας του κρατικού μηχανισμού περιγράφηκε στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το καρτέλ των εργολάβων: «Σχεδόν για τρεις δεκαετίες, όλα τα μεγάλα έργα της χώρας κατακυρώθηκαν σε τεχνικές εταιρίες που είχαν προεπιλεγεί από το καρτέλ των εργολάβων λίγες ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες πριν από τον διαγωνισμό».

Τα στοιχεία στο αφιέρωμα της εφημερίδας μας βασίζονται στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έχει καλέσει 45 τεχνικές εταιρίες σε ακρόαση και αναμένεται να επιδικάσει σημαντικά πρόστιμα.

Ολοι το υποπτεύονταν, μερικοί ήταν απολύτως σίγουροι και ενήμεροι για τι και πώς συμβαίνει, αλλά έως τον Φεβρουάριο του 2013 η… ομερτά κάλυπτε τα πεπραγμένα. Ο νόμος της σιωπής συσκότιζε την πραγματικότητα, ενώ οι Αρχές δεν είχαν στα χέρια τους συμπαγή, ακλόνητα στοιχεία που θα τοποθετούσαν καθέναν εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

Τον Φεβρουάριο του 2013, όμως, «50 και πλέον εξειδικευμένα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού “μπούκαραν” ταυτόχρονα στα γραφεία των μεγαλύτερων ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών» και συγκέντρωσαν έναν «θησαυρό ευρημάτων και αποδεικτικών στοιχείων».

Το παχύ στρώμα της αλαζονικής σιγουριάς περί… ακαταδίωκτου όσων νόμιζαν ότι χειρίζονται την ύλη και τις συνειδήσεις των πολιτικών και των πολιτών αυτής της χώρας ρηγματώθηκε. Οι απρόσιτοι δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν υπόλογοι.

Η σύνταξη της απόρρητης έκθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού διήρκεσε τρία χρόνια. Οπως έγραψε η εφημερίδα μας, «στις χίλιες και πλέον σελίδες της καταγράφονται με ανατριχιαστικό τρόπο τα κόλπα και οι μεθοδεύσεις μιας “παρέας” εργοληπτών που μονοπώλησαν τα δημόσια έργα στη χώρα με αρχηγό έναν “συνήθη ύποπτο”, εξ απορρήτων του “εθνικού εργολάβου”, πρωτοπαλίκαρα, “κονσιλιέρε”, “λαγούς”, ακόμα και… τσιλιαδόρους. […] Οποιος δεν έπαιζε με τους κανόνες της “παρέας” απλώς αποκλειόταν από τη μοιρασιά και σταδιακά έβγαινε έξω από το παιχνίδι».

Το ιστορικό εκκρεμές, επιτέλους, δείχνει να κινείται προς μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που μέχρι τώρα είχε «βολέψει» τα πάσης φύσεως… συνδικάτα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα