ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Διαχρονικά, αρκετοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα συνδέουν το όνομά τους με σημαντικά γεγονότα και πρωτοβουλίες που, έχοντας τη σφραγίδα τους, καταγράφονται και αποτυπώνονται στην Ιστορία. Γίνονται συχνά και συνώνυμά τους. Υπάρχουν, βεβαίως, δύο κατηγορίες. Η μία αποτελείται από τους τυχερούς των οποίων η συνεισφορά και το έργο αποτιμώνται θετικά. Η δεύτερη κατηγορία, από το αντίστροφο…

Δεν υπάρχει
καμία αμφιβολία ότι στους αρνητικούς πρωταθλητές συγκαταλέγεται ο Γ. Κατρούγκαλος. «Επαξίως», μάλιστα, τείνει να καταγραφεί μακράν ο πρώτος. Να μείνει στο ιστορικό λεύκωμα της πρόσφατης περιόδου ως ο πλέον αποτυχημένος υπουργός και το δικό του όνομα να καταστεί συνώνυμο της πιο τραγικής ασφαλιστικής (κατ’ ευφημισμόν) μεταρρύθμισης.
Η απόφαση, που, όπως φαίνεται, έλαβε το ΣτΕ (και μένει να γίνει γνωστή στις λεπτομέρειές της), για ξήλωμα βασικών πτυχών του ΕΦΚΑ δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Εχουν προηγηθεί κι άλλα παρατράγουδα με το χάος στην απονομή των συντάξεων, τα αλλεπάλληλα λάθη στον υπολογισμό τους, τα προβλήματα με τα αναδρομικά και τη γενικότερη αβεβαιότητα για το τι, επιπλέον δυσάρεστο, μπορεί να κρύβει κάθε ημέρα που ξημερώνει.

Ολα αυτά
έχουν την «υπογραφή» Κατρούγκαλου, ο οποίος, τοποθετούμενος στο υπουργείο Εργασίας το 2015, ανέλαβε -με τις προβαλλόμενες επιστημονικές περγαμηνές του- να φέρει εις πέρας μια πραγματικά δύσκολη αποστολή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Η δυσκολία ήταν βεβαίως διττή. Η διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούσε ευθύς εξαρχής ένα λεπτό παιχνίδι ισορροπιών με τους δανειστές, αλλά αφορούσε πολύ περισσότερο τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, τις οποίες όμως ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία. Κυριολεκτικά, τις εξάντλησε. Απέτυχε επομένως από κάθε άποψη, τόσο πολιτικά όσο και τεχνοκρατικά.

Ο λαβύρινθος
που κατασκεύασε ο κ. Κατρούγκαλος αποδείχθηκε ένα τερατούργημα, αναποτελεσματικό, πρόχειρο, εξοντωτικό και ανεφάρμοστο. Οι παρενέργειες που εκδηλώνονται τώρα δεν συνιστούν απλώς κόλαφο για τον δημιουργό του ούτε αποτελούν αχίλλειο πτέρνα μόνο για την κυβέρνηση, που απειλείται με βαρύ τίμημα εν όψει εκλογών. Αυτό σε τελική ανάλυση είναι δικό της πρόβλημα. Εξελίχθηκε, όμως, και σε μαρτύριο διαρκείας για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ο κ. Κατρούγκαλος
διεσώθη μετακινούμενος στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Τη δική του αποτυχία, ωστόσο, την πληρώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και ο ίδιος, αντί τουλάχιστον να σιωπά, συνεχίζει να φλυαρεί και να προκαλεί…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα