Το παρελθόν φέρνει το μέλλον

Με την πλήρη έκδοση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» οι αναγνώστες θα προμηθευτούν ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για μια κομβική περίοδο της ελληνικής Ιστορίας: Εκείνη που ξεκινά από τον Διχασμό και καταλήγει στη Μικρασιατική Καταστροφή.Το βιβλίο τιτλοφορείται «Αλέξανδρος Α΄. Ενας τραγικός εστεμμένος» και φέρει την υπογραφή του Κώστα Μπαρμπή, ενός κορυφαίου ερευνητή των παρασκηνίων και γνώστη του προσκηνίου των αρχών του 20ού αιώνα. Στο επίκεντρο του έργου είναι ο βίος και το τέλος του βασιλέα της Ελλάδος Αλέξανδρου Α΄. Εδώ, ο Κώστας Μπαρμπής απομυθοποιεί τον εκθεωμένο από την προπαγάνδα Ελευθέριο Βενιζέλο και καταρρίπτει πολλά ψεύδη και συκοφαντίες που πλήττουν από τότε την υστεροφημία του θρόνου.

Δεν γίνεται να ερμηνευτούν όσα περνά η Ελλάδα και όσα ταλανίζουν τους Ελληνες, αν δεν εξεταστεί η συγκυρία και υπό το πρίσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης, που δεν επρόκειτο περί «συνωστισμού», όπως ισχυρίστηκε η Μαρία Ρεπούση, ούτε περί εμπρησμού από ελληνικά χέρια, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, βρίσκονται οι ρίζες της κακοδαιμονίας μας.

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πέρα από τις πολιτειακές περιπέτειες που ξεκίνησαν με τον διχασμό και τον κλυδωνισμό (ακόμα και σε επίπεδο λαϊκού συναισθήματος) του θρόνου, οι Ελληνες απέκτησαν και βαθύ ιδεολογικό πρόβλημα: Οι πρόθυμοι υπάλληλοι των ξένων πρεσβειών μίλησαν για το «θάνατο» της Μεγάλης Ιδέας και η συμφορά λειτούργησε σαν ενισχυτής, σαν μεγάλο ηχείο που μετέδιδε τις κακόβουλες και ανθελληνικές αναλύσεις τους.

Δεν γίνεται να πάει μπροστά η χώρα δίχως ο λαός να κινητοποιείται, να εμπνέεται και να καθοδηγείται από ένα μεγάλο όραμα, από μια ιερή επιδίωξη που ξεπερνά και την καθημερινότητα και τις συγκυρίες και τον βραχύ βίο των ανθρώπων. Δεν μπορεί να ζήσουν ταπεινωμένοι οι πολίτες και να ονειρεύονται μια χαμοζωή, την οποία θα χαράσσουν οι ξένες δυνάμεις ερήμην των Ελλήνων.

Βιβλία σαν το «Αλέξανδρος Α΄. Ενας τραγικός εστεμμένος» του Κώστα Μπαρμπή είναι πολύτιμα και ως πηγές για το παρελθόν μας, αλλά και ως μπούσουλες για τη διαμόρφωση του συλλογικού μέλλοντος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα