Η επόμενη μέρα

Οσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα ήταν φρικτά, αλλά και αποκαλυπτικά. Οι φλόγες που κατέκαψαν τόσους ανθρώπους στην Αττική και αποτέφρωσαν περιουσίες και δάση φώτισαν τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, γκρέμισαν χάλκινα είδωλα από τα βάθρα τους και απανθράκωσαν και ό,τι είχε απομείνει από την έξωθεν καλή μαρτυρία της κυβέρνησης.

Η ανικανότητα,
η ολιγωρία και η έλλειψη κατάρτισης για τα στοιχειώδη που χαρακτηρίζει πολλούς εκλεγμένους και μη της κρατικής μηχανής, των δήμων και της περιφέρειας εκδηλώθηκε με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο και τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Τελικά, τα μόνα έργα που κατόρθωσαν να παράξουν όλοι τούτοι ήταν ανείπωτες τραγωδίες.

Ομως
, όσο βαριά και αν είναι η καρδιά όλων από τις εικόνες της καταστροφής, τους ήχους των θρήνων και τις αφηγήσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές, η ζωή για τους περισσότερους θα συνεχιστεί. Η συνέχιση της ζωής όσων απομένουν θα ξεκινήσει από πολύ χειρότερο σημείο από εκεί όπου βρισκόταν πριν από τις πυρκαγιές, αλλά το κράτος και οι Αρχές οφείλουν να τη διευκολύνουν όσο περισσότερο γίνεται. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα στοιχειώδη, τα κατεπείγοντα.

Ενα
από τα θέματα που απασχολούν τους πυροπλήκτους είναι το τέρας της γραφειοκρατίας. Τα έκτακτα βοηθήματα και όσα αφορούν την άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας από τις υλικές συνέπειες των πυρκαγιών πρέπει να δοθούν χωρίς να χρειαστεί πρώτα η συγκέντρωση… χαρτόμαζας δημόσιων εγγράφων. Αρκεί να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι όντως δικαιούνται τα βοηθήματα και, αν τους ζητηθεί αργότερα, θα προσκομίσουν όποιες βεβαιώσεις κριθούν αναγκαίες. Το κράτος, άλλωστε, έχει σχετική εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2007, που οι πυρόπληκτοι δεν ταλαιπωρήθηκαν τρέχοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία για να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά.

Επιπλέον
, η επόμενη ημέρα και για τις πληγείσες περιοχές αλλά και για τη χώρα θα πρέπει να μη χαρακτηρίζεται από τα εγκληματικά λάθη και τις αβλεψίες που οδήγησαν τόσους συμπολίτες μας στον θάνατο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το κακό. Στις θέσεις ευθύνης να υπάρχουν αληθινά υπεύθυνοι άνθρωποι, και όχι γελωτοποιοί των τηλεοπτικών σταθμών και κομματικοί κηφήνες. Πρέπει να δημιουργηθούν σχέδια ασφαλείας για κάθε πόλη και οικισμό, να σταματήσει η αυθαιρεσία και να εφαρμοστεί ο νόμος σε κάθε περίπτωση, με κάθε τίμημα.

Φυσικά
, προτεραιότητα αποτελεί και η τιμωρία των ενόχων για το μαζικό έγκλημα. Είτε έκαναν σκόπιμα είτε ακούσια όσα στοίχισαν ζωές, πρέπει να εντοπιστούν, να προσδιοριστεί ο βαθμός ευθύνης και υπαιτιότητας εκάστου και να υποστούν κι οι ίδιοι τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών τους. Δίχως Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει καλή επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα