Εντελώς διάτρητη η εθνική ασφάλεια

Σε μια εποχή που οφείλουμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, δεχθήκαμε μια άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση, η οποία συνεχιζόταν επί ένα πενθήμερο! Η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καλοπληρωμένο ξέφραγο αμπέλι. Ενώ απειλείται ακόμα και η επιβίωσή μας ως κράτους, μεγάλος πάροχος τηλεπικοινωνιών, όπως η COSMOTE, έπεσε θύμα χάκινγκ και, ως συνέπεια αυτού, υποκλέπτονταν στοιχεία συνδιαλέξεων των συνδρομητών.

Η COSMOTE με επίσημη ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι «κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρίας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI, ηλικία, φύλο, ARPU, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Για τα κίνητρα των δραστών και τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της πράξης πολλά μπορεί να υποθέσει κάποιος – και τα περισσότερα σχετίζονται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο της άμυνας. Ωστόσο, τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο, και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν εξιχνιαστούν πλήρως, δύσκολα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για τους… δράστες και τους εντολείς τους.

Η Ελλάδα, αποδεδειγμένα, υπέστη μια κολοσσιαία υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες και προεκτάσεις για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και της ίδιας της χώρας. Οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές, και εκεί πρέπει να γίνει ο πρώτος καταλογισμός.

Ούτε μισόλογα ούτε δικαιολογίες ούτε τήρηση προσχημάτων θα αποκαταστήσουν, έστω στοιχειωδώς, την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες της εκτελεστικής εξουσίας να κρατήσει όρθιο αυτό το κράτος, το οποίο δοκιμάζεται από μια σειρά πρωτοφανών καταστάσεων.

Ζητούνται παραιτήσεις!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα