Η τρομολαγνεία των ηττημένων

Τα σενάρια καταστροφής για τον κορονοϊό δεν πουλάνε. Το απέδειξαν οι αμερικανικές εκλογές. Ανεξαρτήτως τελικής έκβασης, δικαστικών προσφυγών, επανακαταμετρήσεων και εκατέρωθεν δηλώσεων, το «γαλάζιο κύμα» που δεν έπληξε τις κάλπες στην Αμερική φανέρωσε τη βασική αδυναμία του συστήματος.

«Γαλάζιο κύμα» αποκαλούσαν τα στελέχη του κόμματος των Δημοκρατικών τη σαρωτική διαφορά που υποτίθεται ότι θα αποκτούσε ο Τζο Μπάιντεν και στον αριθμό των εκλεκτόρων και στις συνολικές ψήφους έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Το οριακό (και από πολλούς Ρεπουμπλικάνους, με πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο) αποτέλεσμα δείχνει ότι η τρομολαγνεία δεν πουλάει. Μπορεί όλος αυτός ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός με τα σενάρια «Αρμαγεδδώνα» για την εξάπλωση και τα εκατομμύρια των θυμάτων για τα οποία διαβεβαίωναν οι… ειδικοί να ψαλίδισε σε ένα βαθμό τα ποσοστά του Τραμπ, αλλά τελικά το μεγάλο βάρος έπεσε σε δύο τομείς: στην οικονομία και στο ταυτοτικό ζήτημα.

Οι εκλογείς στις ΗΠΑ δεν πάσχουν τόσο πολύ από το ψυχολογικό σύνδρομο της κορονοπληξίας, με την πανδημία να αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις στις συνειδήσεις των ανθρώπων που πιστεύουν όσα βλέπουν στις ειδήσεις. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν με βάση τους υπολογισμούς που κάνουν για τις συνέπειες της εφαρμογής των πολιτικών που υπόσχονται οι υποψήφιοι και επίσης επιλέγουν πρόεδρο έχοντας κατά νου το ιδεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό περιεχόμενο της ρητορικής του. Ο Τραμπ εισέπραξε πολλά πολιτικά οφέλη από το δεύτερο και κατέβαλε βαρύ τίμημα για το πρώτο.

Η ύφεση και η ανεργία που προκάλεσε ο κορονοϊός χρεώνονται πάντα στον εν ενεργεία πρόεδρο, όπως και εδώ στο κυβερνών κόμμα και στον πρωθυπουργό θα χρεωθούν οι βαρύτατες συνέπειες που θα προκληθούν στην οικονομία μας από τα lockdowns, τα οποία αποφασίζει ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα δεν είναι ΗΠΑ, αλλά η αδειανή τσέπη «πονάει» το ίδιο παντού. Κι εδώ η υστερική και αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του κορονοϊού θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα καταλήξουν στην πάνδημη κατακραυγή των επιλογών του κ. Μητσοτάκη.

Η τρομολαγνεία ανήκει στους ηττημένους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα