Η χώρα μπαίνει σε τεράστια δοκιμασία

Η αποκάλυψη για τα συστηματικά ψεύδη και τις ανακολουθίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και πολλές συζητήσεις. Το χθεσινό, τεκμηριωμένο πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» μάλιστα, με την παράθεση όλων των αντιφατικών και αλλοπρόσαλλων δηλώσεων που είχαν προηγηθεί, έγινε αντικείμενο ευρύτατων συζητήσεων και γενικότερης αποδοχής πέρα και από κομματικές περιχαρακώσεις και γραμμές. Η αγωνία, άλλωστε, για το τι περιμένει την κοινωνία μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο και πρωτόγνωρο περιβάλλον δεν μπορεί παρά να ενεργοποιεί και να ευαισθητοποιεί τους πάντες ή τουλάχιστον όσους χωρίς παρωπίδες ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτού του τόπου…

Καθώς πάντως από σήμερα τα ξημερώματα έχει αρχίσει η εφαρμογή του νέου καθολικού lockdown, κόντρα στις έως πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, η δοκιμασία στην οποία μπαίνει η χώρα είναι τεράστια. Δοκιμασία παντός είδους. Δεν είναι μόνο η υγειονομική πτυχή του προβλήματος, η οποία έχει ούτως ή αλλιώς τεράστια σημασία, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πάρει την ανηφόρα και το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτεται μετά το άλλο. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές παρενέργειες, οι οποίες προβλέπονται κι αυτές πρωτοφανείς. Ήδη όλες οι προηγούμενες αρνητικές εκτιμήσεις αναθεωρούνται επί τα χείρω και καθώς δύσκολα το lockdown θα τερματιστεί στο τέλος αυτού του μήνα οι συνέπειες θα επιδεινώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Εκτός από όλα αυτά, είναι φανερό ότι από σήμερα θα δοκιμαστούν κι άλλο οι αντοχές της κοινωνίας, τόσο συλλογικά όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ήδη παρατηρήθηκε, προτού ακόμα τεθεί σε εφαρμογή το lockdown, ότι σημειώνονται αντιδράσεις και κινητοποιήσεις πολιτών, οι οποίες αντιμετωπίζονται με κατασταλτικό τρόπο.

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η κόπωση όλων των προηγούμενων ετών έχει συσσωρευτεί επικίνδυνα και, όπως η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα σε τέτοιες περιπτώσεις, μια σπίθα αρκεί για να ακολουθήσει η ανάφλεξη.

Ο κίνδυνος να χαθεί -και μάλιστα απότομα- ο έλεγχος είναι υπαρκτός και άμεσος. Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη έναν λάθος δρόμο με τις επιλογές και τα μέτρα της. Ας καταλάβει τουλάχιστον ότι η αγωνία, η ένταση, ακόμα και η αμφισβήτηση από πλευράς απλών πολιτών -και όχι «ψεκασμένων» όπως τους βαφτίζει- δεν αντιμετωπίζονται συγκρουσιακά και με περαιτέρω όξυνση. Αλλιώς όποιος σπείρει ανέμους θα θερίσει θύελλες…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα