Η απόδειξη της αποτυχίας

Η κυβέρνηση, όσο κι αν θέλει να δικαιολογήσει την επιβολή της δεύτερης καραντίνας, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Το κλείσιμο της χώρας συνιστά αποτυχία με καταστροφικές συνέπειες και χρεώνεται εξ ολοκλήρου στις κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, ότι ο ιός ήταν μια νέα πραγματικότητα και ότι έπρεπε να κερδηθεί χρόνος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Χρόνος υπήρξε και μάλιστα πολύς, σχεδόν ένα εξάμηνο, όμως οι επιλογές που έγιναν ήταν ολέθριες. Το σύστημα υγείας δεν θωρακίστηκε, τα μέτρα που ελήφθησαν δεν απέδωσαν, ο τουρισμός άνοιξε χωρίς σοβαρούς κανόνες, τα μέσα μεταφοράς δεν πολλαπλασιάστηκαν κ.λπ.
apetyxe παταγωδώς η κυβέρνηση να προετοιμάσει τη χώρα και τώρα αναζητεί άλλοθι στη δήθεν ανευθυνότητα των πολιτών ή στη… μετάλλαξη του κορονοϊού! Αστεία πράγματα! Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μεγάλη μερίδα πολιτών διαφωνεί με τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Όχι επειδή δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αλλά επειδή δεν πιστεύει τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις και τη διασπορά τρόμου από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη πολλάκις όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα του κορονοϊού και τώρα τρέχει να πείσει την κοινωνία ότι είναι αληθή όσα ανακοινώνει καθημερινά. Όμως την πιστεύουν όλο και λιγότεροι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της πανδημίας.

Θερίζει όσα έσπειρε. Οι κουτοπονηριές, η αλαζονεία, η προπαγάνδα και η αδιαφορία έχουν τις συνέπειές τους. Η «δημοκρατία» παρουσίασε χθες συνεντεύξεις δύο σημαντικών καθηγητών Ιατρικής, του Ιωάννη Ιωαννίδη και του Ιωάννη Καβαλιώτη, που λογοκρίνονται από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης επειδή δεν ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι η δεύτερη καραντίνα είναι ολέθριο λάθος. Οχι επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά εξαιτίας των υπόλοιπων -ακόμα σοβαρότερων- επιπτώσεων που θα προκαλέσει, όπως ψυχικά νοσήματα, κατάθλιψη, μοναξιά, εξάρτηση από φάρμακα και οικονομική καταστροφή.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνοεί αυτές τις φωνές. Πιθανόν επειδή η έκτακτη κατάσταση της καραντίνας είναι εν μέρει βολική για να προωθηθούν εν κρυπτώ άλλες επιδιώξεις και να συνεχιστούν απευθείας αναθέσεις και διαδικασίες ελλιπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η εμπειρία της καραντίνας του Μαρτίου είναι άλλωστε αποκαλυπτική. Μέχρι και ο πανάκριβος «Μεγάλος Περίπατος» του Μπακογιάννη δικαιολογήθηκε ως έκτακτο μέτρο λόγω… κορονοϊού! Ποιος ξέρει τι άλλοι… περίπατοι τέτοιου είδους θα προωθηθούν τώρα.

Ο κορονοϊός και η νέα καραντίνα βολεύουν την κυβέρνηση και σε άλλο ένα πεδίο, αυτό των εθνικών θεμάτων. Οι συνεχείς υποχωρήσεις μπορούν τώρα να γίνουν πιο εύκολα και χωρίς την πίεση της κοινής γνώμης, η οποία αναγκαστικά θα ασχολείται με άλλα. Όμως το «Oruc Reis» συνεχίζει την κατάληψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι παρασκηνιακές επαφές για διάλογο στα μέτρα του Ερντογάν δεν σταμάτησαν. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα sms της κυκλοφορίας, πίσω από κλειστές πόρτες θα παίζεται η τύχη της εθνικής κυριαρχίας μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα