Το πρότυπο του Καποδίστρια

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σήμερα, με τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια που συνοδεύει την πλήρη έκδοσή της, αποτίνει φόρο τιμής σε μια ιερή μορφή του Ελληνισμού στον άνθρωπο που κατόρθωσε, αυτοθυσιαζόμενος, να αφήσει πίσω του χρυσάφι ενώ είχε παραλάβει ό,τι είχε ελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό σε μορφή… κάρβουνου.

Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος είναι ο μόνος που δικαιούτο να ισχυριστεί ότι παρέλαβε καμένη γη. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ερχόμενος στην πατρίδα μας, βρήκε έναν κρανίου τόπο, τον οποίον είχε λεηλατήσει η οθωμανική βαρβαρότητα και τον είχε πυρπολήσει από την μιαν άκρη μέχρι την άλλη ο Ιμπραήμ. Δεν είχε κράτος να διαχειριστεί. Δομές δεν υπήρχαν, τις δημιούργησε. Οι θεσμοί που σήμερα γνωρίζουμε -και λειτουργούν με χίλια ζόρια και προβλήματα- δεν υφίσταντο στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήρθε στην Ελλάδα για να θυσιαστεί. Να δώσει την περιουσία του, να αφιερώσει τον χρόνο, τις γνώσεις και τις προσπάθειές του στον αγώνα για να σταθεί η Ελλάδα αυτοδύναμη και υπερήφανη στον κόσμο των ελεύθερων χωρών. Είχε εμπειρία και από τις υπόγειες… διαδρομές της εξουσίας, τις συνωμοσίες, τη λυσσώδη αντίθεση προσώπων και κρατών που ένιωθαν απειλή λόγω της πιθανότητας να επιτύχει η κυβερνητική θητεία του. Ήξερε ότι θα κατέθετε τη ζωή του στο πεδίο της πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής μάχης που έδινε για λογαριασμό της Ελλάδας.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, πούλησε την περιουσία του για να ταΐσει τα ορφανά του πολέμου. Αρνήθηκε μισθό και κρατικές δαπάνες. Σήμερα οι «φιλολαϊκοί» πολιτικοί πλουτίζουν σε βάρος των φτωχών και τους φορολογούν σκληρά για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο και να κάνουν τα χατίρια των ξένων.

Ο Καποδίστριας, στη συνομιλία που είχε το 1828 με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, τον μετέπειτα δολοφόνο του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Κατεβαίνω πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, τα ονειροπολήματα των λογιωτάτων ξένων πρακτικής ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύη την καρδίαν μας, θεός ζηλότυπος μόνο το αίσθημα το ελληνικό ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης».

Σήμερα οι επικεφαλής της πολιτικής ζωής της Ελλάδας περηφανεύονται για το γεγονός ότι θεωρούνται και είναι φιλήκοοι των ξένων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα εξέφρασε την ανακούφισή του επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις φαρμακοβιομηχανίες την αγορά των εμβολίων για τον κορονοϊό, αφού θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι «μικρή χώρα» και δεν θα τα κατάφερνε.

Ευτυχώς ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν έμοιαζε στη νοοτροπία με τον νυν πρωθυπουργό, διότι δεν θα υφίστατο σήμερα ελληνικό κράτος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα