Τα ανεξιχνίαστα αίτια θανάτων στην πανδημία

Είναι πολλές οι παράπλευρες απώλειες του κορονοϊού. Τα «απόνερα» της συμφοράς που χτύπησε την Ελλάδα, καθώς και των αποτυχημένων χειρισμών της κυβέρνησης πρόκειται να μας απασχολήσουν πολλά χρόνια ακόμα.

Μια ιδιαίτερα μακάβρια αλλά και άκρως ανησυχητική διάσταση της διαχείρισης της πανδημίας είναι η απαγόρευση της πραγματοποίησης νεκροψιών στα θύματα του κορονοϊού. Μέχρι πρότινος δεν πραγματοποιούνταν νεκροψία στους ανθρώπους που θεωρούνταν ότι απεβίωσαν λόγω του Covid-19. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα (την 20ή Απριλίου) ότι είναι πλέον εφικτή η πραγματοποίηση νεκροψιών και λόγω του εμβολιασμού των περισσοτέρων εκ των μελών της.

Εδώ, λοιπόν, και ένα έτος πεθαίνουν άνθρωποι σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία και στις οικίες τους και η συντριπτική πλειονότητα όσων δηλώνονται ότι απεβίωσαν από κορονοϊό οδηγούνται στην τελευταία κατοικία τους χωρίς να τους εξετάσει ιατροδικαστής, χωρίς να τους ξαναδεί συγγενικό τους πρόσωπο. Οι οικείοι των νεκρών βλέπουν ένα φέρετρο τυλιγμένο με σελοφάν και ο νεκρός παίρνει μαζί του και την… αλήθεια για όσα τον οδήγησαν στον τάφο.

Επιπλέον, στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων είχαν σχεδόν μηδενιστεί οι επισκέψεις και ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να έχει συμβεί πίσω από τις κλειστές πόρτες σε βάρος ανυπεράσπιστων απομάχων της ζωής. Οσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου έχουν καταγραφεί δεκάδες θάνατοι ηλικιωμένων μέσα σε έναν χρόνο, είναι φρικτά και κάθε λογικός και κοινωνικά ευαίσθητος πολίτης εύχεται να απέχουν από την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αμιγώς πολιτικό και νομικό επίπεδο η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού έγινε με αδιαφάνεια.

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να κουκουλωθούν τα πάντα και να μην μπορεί κάποιος να βρει άκρη με όσα συνέβησαν στην πατρίδα μας τους μήνες των lockdowns – με τελευταία πινελιά στο ζοφερό τοπίο την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των ειδικών και των μελών των επιτροπών για τον κορoνοϊό.

Ο λαός μας, τελικά, ήταν η παράπλευρη απώλεια της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα