Η επικίνδυνη ξενοδουλεία

Η «δημοκρατία» δεν έχει πάψει να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μας χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες, όχι προστάτες. Αυτή η απλή αρχή φαίνεται ότι είναι ακατανόητη για τους πολιτικούς που στηρίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους στις πλάτες των πατρόνων τους, και όχι στην προσωπική αξία τους και τη σχέση που αναπτύσσουν με τον λαό.

Τον τελευταίο καιρό διαμορφώνεται, κυρίως από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα κλίμα άκριτης και άνευ όρων προσκόλλησης της χώρας στα συμφέροντα των Γερμανών και των Αμερικανών. Καλλιεργείται -από άλλους έμμεσα και από άλλους άμεσα, με αξιοθρήνητες δημόσιες τοποθετήσεις- η εντύπωση ότι εκείνοι θα μας «προστατεύσουν» από την Τουρκία, εκείνοι θα μας δώσουν θέσεις εργασίας, θα λύσουν τα προβλήματά μας. Αυτού του είδους οι θεωρίες ανήκουν σε παρελθούσες εποχές και πάντοτε οδηγούν σε εθνικές καταστροφές.

Τα παραπάνω γράφονται με αφορμή όσα σχολίασε σε ανάρτησή της στο twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, σχετικά με την έκκληση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, υπεύθυνου για Θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χόχσταϊν, για την ανάγκη η Ρωσία να προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Οι Ρώσοι μάς θύμισαν ότι, ενώ ο Χόχσταϊν ζητά από την Gazprom να αυξήσει τις προμήθειες αερίου στην Ε.Ε., «αυτές ήδη αγγίζουν τα επίπεδα-ρεκόρ. Οι προμήθειες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Ιανουάριο – Αύγουστο, ενώ οι προμήθειες αμερικανικού LNG μειώθηκαν κατά δύο φορές».

Τα στατιστικά που παραθέτουν οι Ρώσοι καλό είναι να συνδυαστούν με την υπενθύμιση της καμπάνιας των ΗΠΑ να «απεξαρτηθεί» ενεργειακά η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αν είχε γίνει αυτή η «απεξάρτηση» και ποντάραμε τα… ρέστα μας στο αμερικανικό LNG, θα ήμασταν πρόθυμοι να πληρώσουμε πανάκριβα φυσικό αέριο που δεν θα ερχόταν ποτέ – τουλάχιστον όσο θα επιθυμούσαμε.

Τέλος, το πόσο επικίνδυνη είναι η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα οποιασδήποτε χώρας πρέπει να το θυμόμαστε και τώρα που εκκρεμεί η υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ – μια συμφωνία πενταετούς διάρκειας, για την οποία στη χώρα μας ουδείς μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα