Πώς κυβερνά το μαύρο χρήμα

Πολλά από τα ανεξήγητα στον δημόσιο βίο μπορούν να εξηγηθούν με το χρήμα – κυρίως με το λεγόμενο «μαύρο» χρήμα. Κατευθύνει συνειδήσεις και μαζί τους το κομμάτι της ανθρωπότητας, που κυβερνούν οι άνθρωποι που το λαμβάνουν και το… προσκυνούν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ερμηνευτούν «παράλογες» αποφάσεις, «επιρροές» που έχουν πρόσωπα ισχύος από διάφορα κέντρα και ο υπερβολικά πολυτελής τρόπος ζωής, ο οποίος δεν συμβαδίζει με τα δηλωμένα εισοδήματα.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), με τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων Pandora Papers, προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα μια ευκαιρία να αντικρίσει άβολες αλλά απολύτως αληθινές πτυχές της πραγματικότητας. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αθλητές κρύβουν εισοδήματα σε φορολογικούς παραδείσους και καλύπτουν το μαύρο χρήμα που διαθέτουν πίσω από δαιδαλώδεις διαδρομές, οι οποίες είθισται να καταλήγουν σε υπεράκτιες εταιρίες. Η αποκάλυψη προσφιλών στο κοινό προσώπων που έσπρωχναν τα αμύθητα ποσά που κατείχαν κάτω από το χαλί offshore εταιριών έχει ταρακουνήσει το σύστημα εξουσίας και τον χώρο του θεάματος σε αρκετές χώρες.

Στην Ελλάδα τα πράγματα δείχνουν κάπως πιο «ήσυχα». Ακόμα και τα πατενταρισμένα ως συστημικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το ζήτημα των Pandora Papers με τρόπο αντικειμενικό και με πολλά ρεπορτάζ. Αυτό οφείλεται σε ένα απλό γεγονός. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή πολιτικών προσώπων με λογαριασμούς γεμάτους μαύρο, αδήλωτο (ίσως και βρόμικο) χρήμα. Αυτή ακριβώς η σύνδεση ισχυρών πολιτικών με μαύρο, αδήλωτο χρήμα ήταν και το βασικό κίνητρο για να κουκουλωθούν σκάνδαλα όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers κ.ά. Η προστασία των διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων από την έκθεση των πεπραγμένων τους στο φως είναι βασική αποστολή των μηχανισμών προπαγάνδας – και σ’ αυτούς τους μηχανισμούς, δυστυχώς, περιλαμβάνονται αρκετά ΜΜΕ.

Το μέλλον, φυσικά, είναι άδηλο και ενδέχεται πολιτικοί να συνδεθούν με λογαριασμούς μαύρου χρήματος μέσω εταιριών. Βρισκόμαστε, άλλωστε, στην αρχή μιας διαδικασίας που ενδέχεται να αποδειχθεί οδυνηρή για λίγους και διαφωτιστική και ωφέλιμη για τους πολλούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα