Απέτυχαν με τον έλεγχο της πανδημίας

Ο μακάβριος πρωτομηνιάτικος απολογισμός της κυβερνητικής αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι 5.449 νέα κρούσματα, 430 διασωληνωμένοι, 52 νεκροί από Covid-19. Οι αριθμοί παραμένουν ηχηροί και αποκαλυπτικοί. Δεν σβήνουν και δεν… παραγράφονται με πακέτα τύπου Πέτσα, που μοιράστηκαν και μπορεί να μοιραστούν ξανά σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, και με τη συνηθισμένη πλέον ομοβροντία της φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, την οποία ελάχιστοι πιστεύουν πλέον.

Τα νούμερα αποδεικνύουν την κυβερνητική αποτυχία, αλλά δεν αρκούν για να καταδείξουν τους υπαιτίους και τα βασικά πολιτικά σφάλματα που μας έφτασαν σε τούτο το εξαιρετικά δυσάρεστο σημείο. Τα αίτια αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αυτά τα οποία υπεδείκνυε ως σημαντικότερα όλων η εφημερίδα μας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης: η τριτοκοσμική κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αδυναμία ορθής επιδημιολογικής επιτήρησης. Και τα τρία σημεία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να τα αγνοήσει και προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της πραγματικότητας με επικοινωνιακά τερτίπια.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν σε οικτρή κατάσταση. Οι επιβάτες στοιβάζονται σε βαγόνια και οχήματα τα οποία βρομούν και ζέχνουν. Οι ώρες αιχμής, όπου γίνεται το… «πατείς με, πατώ σε», αντενδείκνυνται για όλους όσοι δεν θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ θυμίζει πολύ εκείνη των αστικών συγκοινωνιών. Υστερα από περίπου ενάμισι έτος σκληρής δοκιμασίας, αποδυναμώθηκε έτι περαιτέρω με τις υποχρεωτικές αργίες των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή στελέχωση κρίσιμων μονάδων υγείας. Τέλος, η πιστή υγειονομική επιτήρηση και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τη σοβαρή επεξεργασία των δεδομένων παραμένουν ζητούμενα.

Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και δεν κατάλαβε κάτι από όλα όσα έχουν συμβεί. Έχει την αυταπάτη ότι το νταηλίκι, οι τηλεοπτικές γραφικότητες διαφόρων διαταραγμένων προσωπικοτήτων που αυτοανακηρύχθηκαν σε… αυθεντίες και οι απειλές στους ανεμβολίαστους θα ανασχέσουν το κύμα της πανδημίας, που διαρκώς εξελίσσεται ανεξέλεγκτο. Κάθε νέα κυβερνητική πλάνη έσεται χείρων της προηγουμένης…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα