Σύστημα Μητσοτάκη, χρήμα και λογοκρισία

Η σχέση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ δεν είναι προβληματική – είναι ανύπαρκτη. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, σε διάφορες περιστάσεις, και μας το υπενθύμισε και χθες ο κ. Πέτσας, που κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνητικού εκπροσώπου έδειξε σε όλους πώς δεν πρέπει να λειτουργεί πολιτικός σε αυτή τη θέση.

Από την πολιτική διαδρομή του κ. Πέτσα ο λαός έχει συγκρατήσει το απολιτικό και άχρωμο στιλ του και -πάνω απ’ όλα- το περιβόητο «πακέτο» που φέρει το όνομα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, με το οποίο μετετράπη σε χαρτοπόλεμο το χρήμα των φορολογουμένων, ώστε να διευκολυνθεί με αυτό -στα χαρτιά- η ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό. Όμως η ουσία της υπόθεσης ήταν η αγορά ευμενών αναφορών για την κυβέρνηση.

Ο κ. Πέτσας, χθες, υπερασπίστηκε τις επιλογές του και μίλησε για διαφάνεια και… σωτήρια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά λησμόνησε να μας πει πόσο σωτήρια για τον λαό ήταν η απόφασή του να δοθεί χρήμα σε ΜΜΕ του… Μένιου Φουρθιώτη.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε μια λειτουργική δημοκρατία με αναπτυγμένους και ζώντες θεσμούς, δεν μπορεί να αποτελούν επικοινωνιακό βραχίονα της εξουσίας. Τα ΜΜΕ πρέπει να αποτελούν μια ισχυρή ασπίδα αλήθειας, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών από την κρατική αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Οι θεσμοί γι’ αυτήν αξιοποιούνται μόνο σαν πρόσχημα, όχι ως ουσία. Δεν είναι η πρώτη και δεν πρόκειται να είναι η τελευταία κυβέρνηση που θεωρεί ότι όλα πωλούνται, όλα αγοράζονται και οι δημοσιογράφοι είναι ανθρώπινα τζουκ μποξ, στα οποία ρίχνεις κέρμα και αγοράζεις τις εντυπώσεις, τα «αποκλειστικά» ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τα άρθρα που επιθυμείς.

Επίσης, το σύστημα Μητσοτάκη θα πρέπει να μάθει ότι η αληθινή δημοσιογραφία, όπως αυτή που ασκεί η «δημοκρατία», δεν κάμπτεται ούτε με λογοκριτικούς νόμους, όπως αυτός περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η αλήθεια τελικά αποκαλύπτεται, όσα πακέτα και όσες λογοκριτικές απόπειρες κι αν επιστρατεύσουν οι αντίπαλοί της για να την εμποδίσουν να έρθει στο φως.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα