Η εύκολη λύση του αυταρχισμού

Οι αλαζόνες της εξουσίας πιστεύουν ότι τα έχουν όλα τακτοποιημένα, οι λαοί δεν μπορούν να προβάλουν σημαντική αντίσταση στα σχέδιά τους και πως η χρήση κρατικής βίας και η επιβολή μέτρων εξαναγκασμού όπως τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις αρκούν για να ελέγξουν κάθε κατάσταση.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες με βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, η αποτυχία των ηγετών να πείσουν οδήγησε στην εύκολη λύση: την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι λαοί αντιμετωπίζονται σαν μάζες που πρέπει να ελεγχθούν για το… καλό τους. Όσοι έχουν αντιρρήσεις και ανησυχίες για το πού θα οδηγήσει το ολισθηρό μονοπάτι του ελέγχου των σωμάτων μας από το κράτος χαρακτηρίζονται «ψεκασμένοι», συνωμοσιολόγοι και δαχτυλοδείχνονται σαν αντικοινωνικά στοιχεία.

Κι όμως, σε σημαντικά κέντρα εξουσίας, όπως οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, διατυπώνονται σημαντικές αντιρρήσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, μιλώντας σε σεμινάριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγείται εμβόλιο αναγκαστικά στους ανθρώπους».

Επίσης, στις ΗΠΑ η πλειοψηφία των Γερουσιαστών ψήφισε υπέρ κειμένου, το οποίο καταδικάζει το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με το οποίο επιβάλλει στους υπαλλήλους των εταιριών με πάνω από 100 εργαζομένους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Επιπλέον, στην Αμερική υπάρχει και η δικαστική απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου, που εμποδίζει την επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού στους εργαζομένους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κόσμος, τελικά, είναι πιο σύνθετος απ’ όσο τον φαντάζονται ορισμένοι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανήγγειλε την απόφασή του να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους Ελληνες άνω των 60 ετών, είπε για το πρόστιμο: «Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ενα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία».

Πέρα από το αστείο του ισχυρισμού ότι ένα πρόστιμο λειτουργεί σε κάποιον ανεμβολίαστο σαν… προστασία, υπάρχει το μείζον θέμα της δημοκρατικής νομιμότητας, καθώς και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, στην προαναφερθείσα ομιλία της για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, είπε ότι ακόμα και σε περιπτώσεις επιβολής προστίμων οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν αυτές τις αποφάσεις προσφεύγοντας σε μια ανεξάρτητη Αρχή.

Στην Ελλάδα η μόνη αρχή είναι ο πρωθυπουργός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα