Ο Χριστόδουλος των Ελλήνων

Συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την εκδημία ενός ανθρώπου που ο λαός μας αγάπησε και πόνεσε για εκείνον. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, πέρα από θρησκευτικός ηγέτης, ήταν η ενσάρκωση των ιδεών του λαού μας: χριστιανός πιστός, Ελλην φλογερός, άνθρωπος με ευαίσθητη καρδιά και ισχυρό νου.

Τόσα χρόνια πέρασαν από τον θάνατό του και το πικρό αίσθημα από την απουσία του, αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Οι Έλληνες νιώθουν ότι, αν ζούσε ακόμα, η πατρίδα μας δεν θα είχε καταντήσει υποπόδιο των ξένων και ντόπιων αρπάγων.

Τα λόγια του στο τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μας ακολουθούν και δείχνουν τον δρόμο της αρετής και της αντίστασης: «Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν κάθε άνθρωπος θυμόταν τη θεία καταγωγή του και ευθυγράμμιζε τη ζωή του με τις αρχές που απορρέουν από αυτήν. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει. […] Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν αντίσταση.

Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην Ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών. Σταθείτε στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του.

Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει».

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πολέμησε για τον Χριστό και την πατρίδα με όσα μέσα διέθετε. Μπήκε στο στόχαστρο σκοτεινών δυνάμεων, που έτρεφαν και τρέφουν εωσφορικό μίσος για ό,τι αγαθό, όμορφο και σπουδαίο υπάρχει στην ανθρωπότητα. Οι εχθροί του Χριστού και της Ελλάδας τον πολέμησαν, τον χλεύασαν, τον συκοφάντησαν και προσπάθησαν να τον πλήξουν με την αφθονία των υλικών μέσων που διαθέτουν. Το πέρασμά του στην αθανασία κατέστησε τα σχέδιά τους μάταια. Ο Χριστόδουλος πέρασε στη σφαίρα του μύθου, έγινε σύμβολο.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα