Πολιτικό κενό στην Ελλάδα

Η δημοσκόπηση της Realpolls για τη «δημοκρατία» αποτύπωσε με ακρίβεια τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα και τις απόψεις των Ελλήνων για μια σειρά από προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και για το πώς ανταποκρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα στις προκλήσεις των καιρών.

Η γενική εικόνα που προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης αποτυπώνεται και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής. H «δημοκρατία» στο άρθρο στο οποίο παρουσιάζονταν και αναλύονταν τα ευρήματα της δημοσκόπησης ανέφερε ότι «η φθορά της Ν.Δ. γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής, καθώς αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς η δυσαρέσκεια των πολιτών από την αποτυχημένη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων, όπως είναι η ακρίβεια, η οικονομική ανέχεια και η πανδημία».

Από τα ποσοστά γίνεται εμφανές ότι υπάρχει μια τάση μείωσης της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (6,8% ως προς την πρόθεση ψήφου, 30,3% η Ν.Δ. και 23,5% ο ΣΥΡΙΖΑ). Η διαφορά βρίσκεται, μεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του 2019, αλλά δεν είναι αντίστοιχη με την ένταση της δυσφορίας που νιώθουν οι Ελληνες για την ακρίβεια και για μια σειρά από άλλα θέματα.

Η μείωση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται, κυρίως, από την επανασυσπείρωση πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Είναι, όμως, φανερό ότι υπάρχει ένα αίσθημα γενικής δυσαρέσκειας, το οποίο ούτε έχει εκτονωθεί ακόμα ούτε βρίσκει δίοδο πολιτικής έκφρασης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς σε οποιαδήποτε κατάσταση κλήθηκε να διαχειριστεί – έκτακτη και μη. Η πανδημία όχι μόνο έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.500 Ελληνες, αλλά έχει διαταράξει τη λειτουργία της κοινωνίας, κλόνισε την ψυχολογική κατάσταση εκατομμυρίων πολιτών, που επί δύο χρόνια υποχρεώθηκαν να περιορίσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλείσουν τα καταστήματά τους, και διέλυσε την ελληνική οικονομία.

Στις πυρκαγιές του 2021 κάηκαν περισσότερα από 1.300.000 στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων, χωρίς να υπάρχει η… δικαιολογία των θυελλωδών ανέμων. Το χρέος της χώρας έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η ακρίβεια καλπάζει, οι αλαζόνες υπουργοί και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους κάνουν υποδείξεις στους πολίτες, αλλά η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει υψηλή, ελλείψει προσώπου και κομματικού σχηματισμού που θα κάνουν τη διαφορά και θα πείσουν ότι αποτελούν εναλλακτική πρόταση πολιτικής λύσης.

Υπάρχει πολιτικό κενό στην Ελλάδα. Ολοι το αντιλαμβάνονται, αλλά ουδείς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται έτοιμος ή ικανός να το καλύψει. Η φύση, ωστόσο, απεχθάνεται τα κενά και σπεύδει να τα καλύψει, και οι φυσικοί νόμοι παραμένουν απαραβίαστοι ακόμα και στην Ελλάδα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα