Οι σύγχρονες «Αντουανέτες»

Ο σουσουδισμός δεν είναι η εξαίρεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ο κανόνας. Οι δηλώσεις και οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν ότι κινείται με βάση μια ιδεολογία εχθρική προς την κοινωνία. Οτιδήποτε λαϊκό χαρακτηρίζεται λαϊκιστικό. Οτιδήποτε αναφέρεται στα προβλήματα, στους πόθους, στις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας αντιμετωπίζεται ως κάτι ευτελές, ανάξιο λόγου, επικίνδυνο.

Χαρακτηριστικά των ανωτέρω είναι όσα επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, είπε: «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. […] Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες».

Το πρόβλημα, δηλαδή, του πλούσιου πρωθυπουργού της χώρας με τα δεκάδες ακίνητα, τα οποία δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του, δεν είναι ότι η ακρίβεια έχει κάνει τον βίο αβίωτο για τους λαούς. Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «οι δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη» ενδέχεται «να επανεμφανιστούν ισχυρότερες». Με λίγα λόγια, δεν είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης να έχουν όλοι πρόσβαση στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια, αλλά ζήτημα εξουσίας! Αν οι νυν κυβερνώντες δεν πετάξουν «ψίχουλα» στον λαό, τότε θα το κάνουν οι «λαϊκιστές».

Απ’ ό,τι φανερώνουν αυτού του είδους οι δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ δεν βρίσκονται σε θέση να αντιληφθούν βασικά ζητήματα του συλλογικού βίου. Ολα στο μυαλό τους είναι θέματα νομής και κατοχής της εξουσίας. Κι όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ολα είναι ζητήματα που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, τα οποία στη συνέχεια εκφράζονται πολιτικά, στη συνέχεια κομματικά και, τέλος, επηρεάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.

Οι σύγχρονες «Αντουανέτες» θεωρούν ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους εξουσιαστικούς θώκους και αδιαφορούν για τη βάση, για τους πολλούς. Αυτού του είδους οι νοοτροπίες είναι γνωστό πού οδηγούν…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα