Η εβδομάδα της μετάνοιας

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα σπουδαιότατο σταθμό πλούσιου πνευματικού ανεφοδιασμού των ψυχών μας. Η μνεία των ιερών γεγονότων μαζί με τις θεσπέσιες ακολουθίες των αγίων ημερών δημιουργεί ατμόσφαιρα κατάνυξης και περισυλλογής.

Ειδικά στη σκοτεινή εποχή που ζούμε, με πολλαπλές απειλές, αναθεωρήσεις, ματαιώσεις, απογοητεύσεις, η μόνη σταθερά κάθε ανθρώπου είναι η αληθινή του πίστη για τη μετά θάνατον ζωή. Αυτή που μας χάρισε ο Κύριος με τη θυσία Του. Τον δρόμο προς τη Θέωση του ανθρώπου τιμούμε και δοξάζουμε αυτές τις ημέρες. Το άνοιγμα της πόρτας για τον Παράδεισο.

Παράλληλα, αναλογιζόμαστε την ανθρώπινη υποκρισία, τις αμαρτίες μας, το πόσο εύκολα παρασυρόμαστε από εφήμερες Σειρήνες. Η Μεγάλη Εβδομάδα μάς θυμίζει ότι όλοι μας είμαστε έτοιμοι ακόμα και να σταυρώσουμε τον Σωτήρα μας, επειδή σε αυτόν τον δρόμο μάς καθοδηγούν όσοι φανατίζουν τα πλήθη παραπλανώντας τα.

Πόσες φορές η ανθρωπότητα δεν γοητεύτηκε από φωνές μίσους; Από παρανοϊκούς ηγέτες ή συστήματα εξουσίας που προωθούσαν το κακό; Μήπως και σήμερα δεν συμβαίνουν παρόμοια φαινόμενα; Η πίστη και η αγάπη στον Θεό είναι η μόνη πραγματική αντίσταση!

Κορονοϊοί, πόλεμοι, ανθρώπινες έριδες, εμπορικές διαμάχες, μόδες έρχονται και παρέρχονται. Όσο κι αν προκαλούν ανατροπές ή και δυστυχία στην παρούσα ζωή.

Σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο, «Μεγάλην καλούμεν την Εβδομάδα, ουκ επειδή πλέον έχει το μήκος των ωρών· και γαρ εισί έτεραι πολλώ μείζους ώρας έχουσαι· ουκ επειδή πλείους ημέρας έχει· και γαρ ο αυτός αριθμός και ταύτης και ταις άλλαις πάσαις. Τίνος ουν ένεκεν μεγάλην ταύτην καλούμεν; Μεγάλα τινά και απόρρητα τυγχάνει τα υπάρξαντα ημίν εν αυτή αγαθά. Εν γαρ ταύτη ο χρόνιος ελύθη πόλεμος, θάνατος εσβέσθη, κατάρα ανηρέθη, του διαβόλου η τυραννίς κατελύθη, τα σκεύη αυτού διερπάγη, Θεού καταλλαγή προς ανθρώπους γέγονεν».

Οι άγιοι πατέρες διάνθισαν τη Μ. Εβδομάδα με υμνολογικό περιεχόμενο υψίστης ποιητικής και μουσικής αξίας. Οι μεγαλύτεροι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας, εμπνευσμένοι από τον Θεό, με πίστη και ευλάβεια, συνέθεσαν για τη Μεγάλη Εβδομάδα ύμνους ύψιστης θεολογικής και αισθητικής αξίας. Η υμνολογία της Μ. Εβδομάδος αποτελεί το απόγειο της παγκοσμίου ποιήσεως. Μεγάλοι μουσουργοί έντυσαν αυτούς με έξοχη μελωδία. Ποια ανθρώπινη καρδιά μένει ασυγκίνητη στο άκουσμα του κατανυκτικού τροπαρίου «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» ή του άφθαστου δοξαστικού «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή» ή του συγκλονιστικού καθίσματος «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» ή του περίφημου δοξαστικού «Εξέδυσάν με τα ιματιά μου» ή των μελωδικότατων εγκωμίων του Επιταφίου «Η Ζωή εν Τάφω»;

Όλα αυτά βιώνουμε αυτή την εβδομάδα. Το Πάθος, τη Θυσία και την Αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Καλή Ανάσταση!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα