Η καταλήστευση της πλειοψηφίας

Οι λίγοι κερδοσκοπούν σε βάρος των πολλών και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν μέχρι την πλήρη εξαθλίωση της λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτό δεν είναι εκτίμηση στηριγμένη σε θεωρία – το μαρτυρούν οι αριθμοί.

Η ανακοίνωση των σχετικών με τον πληθωρισμό στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Τον Απρίλιο κατεγράφησαν πληθωρισμός 10,2%, αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος 88,8%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 29%.

Και στις τιμές των βασικών για την επιβίωση των πολιτών τροφίμων καταγράφονται αυξήσεις 22% στα έλαια και τα λίπη, 14,1% στα κρέατα, 13,8% στα νωπά λαχανικά, 11,7% στα γαλακτοκομικά και τα αβγά, και 10% στο ψωμί και στα δημητριακά – ενώ όλα δείχνουν ότι η ανηφόρα της ακρίβειας θα συνεχιστεί για όσον καιρό θα διαρκεί ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και για κάποιο διάστημα επιπλέον.

Και ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται, η κυβέρνηση πετάει μερικά ψίχουλα ως αύξηση στον κατώτατο μισθό και οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια στους αποταμιευτές. Η καταλήστευση της πλειοψηφίας έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και εκείνοι που ωφελούνται από την κατάσταση επικαλούνται τη διεθνή συγκυρία, τον πόλεμο, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια διαφόρων «κύκλων» και θεωρούν ότι έτσι μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον το πλιάτσικο.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτοί που «τα ρίχνουν» στον διεθνή παράγοντα και στις συγκυρίες δεν είναι ακριβείς στις αιτιάσεις τους. Αποφεύγουν να θίξουν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία στην ουσία χρηματοδοτεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ να κυριαρχούν σε πλανητικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες από τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. στη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα χρυσοπληρώνουν -μέχρι νεωτέρας- το κόστος της ενεργειακής «απεξάρτησής» τους από τη χώρα του Βλ. Πούτιν και της περαιτέρω πρόσδεσής τους στο αμερικανικό άρμα.

Και εκείνοι που πληρώνουν τον λογαριασμό δεν έχουν καν δικαίωμα λόγου για το πού καταλήγουν τα χρήματά τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα