Από την Ελλάδα στο άπειρο σύμπαν

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε για το μεγάλο ανεπίστροφο ταξίδι και άφησε πίσω του μουσικές που ομορφαίνουν τη ζωή μας και δημιουργούν υψηλής αξίας πνευματικές εμπειρίες – κάτι που ελάχιστοι θνητοί κατορθώνουν.

Στην πορεία αυτού του ανθρώπου, τελικά, δεν μετρούν ούτε το βραβείο Οσκαρ με το οποίο τιμήθηκε ούτε τα μπράβο και οι επευφημίες τις στιγμές της επιτυχίας. Ούτως ή άλλως τόσοι έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία και έχουν ακούσει τόσα χειροκροτήματα και συγχαρητήρια κι έπειτα από την εκδημία τους απομένουν η λησμονιά, η σιωπή, λες και ουδέν σημαντικό κατάφεραν. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα συνεχίσει να μας επηρεάζει με το έργο του. Οι «Δρόμοι της φωτιάς» πάντοτε θα δημιουργούν τον συνειρμό με τον αθλητισμό, την αντοχή, την υπομονή και τη δύναμη των δρομέων. Η μουσική που έγραψε για την ταινία «1492: Χριστόφορος Κολόμβος» θα μας παραπέμπει σε επικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας και η «Μυθωδία» του θα δίνει το στίγμα της υπερφυσικής, συμπαντικής ακτινοβολίας του Ελληνισμού.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κατόρθωσε να περάσει τα σύνορα ακόμα και της Γης, με τις μουσικές του να επιλέγονται από τη NASA ως αρμονικές επενδύσεις διαστημικών αποστολών, επειδή αφενός είχε απίστευτο χάρισμα, πηγαίο, θείο ταλέντο και αφετέρου διότι ήταν, ένιωθε και λειτουργούσε ως αυθεντικός Ελληνας. Ηταν τόσο γνήσια τοπικός, που έσπασε κάθε νοητό σύνορο και όριο, ώστε έφτασε στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, στο Διάστημα.

Αυτή η τεράστια προσωπικότητα δεν τιμήθηκε όσο της άξιζε από το ελληνικό κράτος, που έχει αποθεώσει τη μετριότητα, το βόλεμα, την υποκρισία. Οι κρατούντες απέφυγαν να τον καλέσουν για να τον τιμήσουν, διότι πάντοτε νιώθουν άβολα δίπλα στα μεγάλα πνευματικά και ηθικά μεγέθη. Η αληθινή λάμψη προσωπικοτήτων όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου μπορεί να ρίξει φως στο αγιάτρευτο πρόβλημα της κρατικής καχεξίας. Οι συγκρίσεις των μικρών με τους μεγάλους είναι αναπόφευκτες και αυτό το γνωρίζουν οι εκλεγμένοι βασιλείς της αναξιοκρατίας.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με το έργο του δείχνει και τον δρόμο στη νέα γενιά. Να γίνει όσο πιο ελληνική μπορεί για να πρωτεύσει παγκοσμίως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα