Η ενημέρωση κατάντησε μάρκετινγκ των ισχυρών

Όλα μπορεί να μάθει κάποιος από τα κυρίαρχα, συστημικά ΜΜΕ εκτός από όσα αληθινά τον αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή του. Δεν πρόκειται για υπερβολικό σχήμα λόγου, αλλά για τον άγραφο νόμο που εφαρμόζεται πιστά από ένα σύστημα, που δεν αντέχει την αλήθεια.

Οι εκθέσεις για την κατάσταση των ΜΜΕ που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς από φορείς όπως το Ινστιτούτο Reuters ή το Media Pluralism Monitor, που λειτουργεί με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μάλλον απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα ΜΜΕ, έτσι όπως συμπεριφέρονται στα αληθινά μεγάλα ζητήματα και σε εκείνα που επηρεάζουν βαθιά τον συλλογικό βίο, δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Απλώς, δεν υπάρχουν!

Αν ψάχνει κάποιος για είδηση αποδεδειγμένη και διασταυρωμένη, η οποία θίγει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του κυρίαρχου παρακμιακού συστήματος, δεν θα την εντοπίσει. Τα κατεστημένα ΜΜΕ συστηματικά αγνοούν, αποσιωπούν ή ακόμα και παραχαράσσουν ειδήσεις που πλήττουν το κύρος και την ισχύ του συστήματος που έχει καταστρέψει την πατρίδα μας.

Χαρακτηριστικό, κραυγαλέο παράδειγμα είναι η είδηση που δημοσίευσε η «δημοκρατία» για την εμπλοκή του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου στο σκάνδαλο της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Η εφημερίδα μας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφερόταν στο όνομα του πρώην υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο «αφαιρέθηκε, και μάλιστα δύο φορές, από την επίσημη μετάφραση εγγράφου του FBI, στο οποίο αναφερόταν με σαφήνεια πως ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. χρηματίστηκε προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του φαρμακευτικού κολοσσού Novartis».

Η είδηση, που σε άλλες χώρες (αλλά και στην Ελλάδα, σε άλλες εποχές) θα προκαλούσε πολιτικό αλλά και δημοσιογραφικό «σεισμό», θάφτηκε από τα συστημικά ΜΜΕ. Μόνο η εφημερίδα μας και λίγα μη συστημικά ενημερωτικά μέσα έδειξαν να ενδιαφέρονται να ερευνήσουν και να αναδείξουν αυτό το θέμα.

Έτσι αποδεικνύεται ότι -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στην πατρίδα μας. Τα περισσότερα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια ελαχίστων ανθρώπων, που εκπροσωπούν σκοτεινά συμφέροντα. Η δημοσιογραφία έχει καταντήσει καρικατούρα του εαυτού της και η έρευνα, η αποκάλυψη, η σύγκρουση με την εξουσία βρίσκονται εντελώς εκτός συζήτησης. Τα βασικά συστατικά της δημοσιογραφικής «συνταγής» δεν θεωρούνται πλέον κατάλληλα ούτε σαν στοιχεία σεναρίου τηλεοπτικής σειράς!

Με αυτόν τον τρόπο τα ενημερωτικά μέσα καταντούν γραφεία δημοσίων σχέσεων και εταιρίες μάρκετινγκ διαφόρων αλλόκοτων κροίσων με αδιευκρίνιστες πηγές πλουτισμού. Η σάπια εξουσία τρίβει τα χέρια της, διότι έχουν περιοριστεί πολύ εκείνοι που έχουν το ήθος και την ικανότητα να πλήξουν τη διαφθορά με ό,τι φοβάται περισσότερο απ’ όλα: με τη δημοσίευση της αλήθειας.

Αυτή είναι η κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα