Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΝΙΚΗ» ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΜΑΣ

Η αποστολή της Α’ Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε των Χανίων ήταν η μοναδική επίσημη βοήθεια του ελληνικού κράτους προς την Κύπρο μας, που δεχόταν επίθεση από τους Τούρκους το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Αυτή η επιχείρηση, που έλαβε την κωδική ονομασία «Νίκη», ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζεται με δέος και θαυμασμό για την πολεμική αρετή των Ελλήνων από τα επιτελεία και τους αξιωματικούς δεκάδων χωρών. Η επιχείρηση «Νίκη» εξηγείται και σχολιάζεται λεπτομερώς στο βιβλίο που θα συνοδεύει αύριο την πλήρη έκδοση της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Το έχει γράψει ο Σπύρος Θ. Δημητρίου και τιτλοφορείται ως «Κύπρος 1974 – Κωδικός Αποστολής: “NIKH”». Είναι η πρώτη φορά που διανέμεται αυτή η σημαντική έκδοση σε φύλλο εφημερίδας και οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν στις σελίδες του βιβλίου τι καθιστά αυτή την επιχείρηση τόσο ιδιαίτερα παράτολμη.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σύνοψη του βιβλίου στο οπισθόφυλλο, η επιχείρηση «Νίκη» χαρακτηρίστηκε «μία αποστολή αυτοκτονίας, και δεν ήταν άδικος ο χαρακτηρισμός, αν κάποιος λάβει υπʼ όψιν του όλες τις παραμέτρους που ήταν αρνητικές. Αυτή η επιχείρηση έχει δύο βασικές αναγνώσεις. Η πρώτη ανάγνωση είναι καθαρά επιχειρησιακή κι αποτέλεσε ειδική μελέτη για αρκετά στρατιωτικά επιτελεία και σχολές επιτελών, όχι όμως της δικής μας χώρας. Υπήρξε, κατ’ άλλους, προπομπός της επιχείρησης στο Εντέμπε των Ισραηλινών δύο χρόνια μετά.

Πολλά πληρώματα των αεροσκαφών Noratlas που βρέθηκαν αργότερα με συναδέλφους τους στο ΝΑΤΟ εισέπρατταν τον θαυμασμό για τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια αποστολή, που οι ίδιοι έλεγαν ότι δεν θα εκτελούσαν. Κι η δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η στρατιωτική επιχείρηση από την ελληνική Πολιτεία. Αυτή η δεύτερη ανάγνωση έχει πολύ σοβαρότερο “case study”, γιατί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε όλη η αποστολή, οι συμμετέχοντες και οι άδικοι νεκροί της βρίσκονται οι βάσεις της πολιτικής που ακολουθούμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στις σχέσεις μας με τους συμμάχους».

Το βιβλίο του Σπύρου Θ. Δημητρίου «Κύπρος 1974 – Κωδικός Αποστολής: “NIKH”» αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη για κάθε ελληνική βιβλιοθήκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα