Ο διασυρμός της ενημέρωσης

Η απίθανη ιστορία με τον βιρτουόζο του κλαρίνου και «βασιλιά» των πανηγυριών Γιώργο Μάγγα, που κάποιοι έσπευσαν χθες να πεθάνουν, αναδεικνύει το σοβαρότατο έλλειμμα σοβαρής δημοσιογραφίας στη χώρα. Επιβεβαιώνει επίσης ότι η 108η θέση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα είναι ιδιαίτερα… τιμητική! Και πολλή μάς είναι…

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, το θεωρητικά εγκυρότερο δημοσιογραφικό μέσο στην Ελλάδα (που τα τελευταία χρόνια κατάντησε ανέκδοτο, με πάμπολλες γκάφες και συνεχείς απόπειρες λογοκρισίας), έσπευσε να υιοθετήσει άκριτα και να αναμεταδώσει την «είδηση» που ανέβασε στο διαδίκτυο ένας ηθοποιός, ο Σπύρος Μπιμπίλας. Η ψεύτικη είδηση έλεγε ότι ο Γιώργος Μάγγας είναι νεκρός.

Το ίδιο έπραξαν δεκάδες μεγάλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, πανελλαδικά κανάλια και δημοφιλείς ιστοσελίδες, που, χωρίς να κάνουν έστω μια τυπική διασταύρωση, αναπαρήγαγαν μια πληροφορία του διαδικτύου από έναν άσχετο άνθρωπο! Διότι ο ηθοποιός Μπιμπίλας δεν είναι κάποιο μέλος της οικογένειας Μάγγα ή έστω γείτονάς του. Δηλώνει απλώς φίλος και θαυμαστής!

Οταν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα δεν κάνουν ούτε καν το αυτονόητο, δηλαδή ένα τηλεφώνημα, για να διαπιστώσουν αν πράγματι ο θάνατος είναι αληθινός, τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα συνολικά για τη δημοσιογραφία στον τόπο. Ολοι μπορούν να φανταστούν πόσες άλλες ψεύτικες ειδήσεις έχουν σερβιριστεί στο ελληνικό κοινό το τελευταίο διάστημα.

Το τραγικό λάθος με τον Γιώργο Μάγγα είχε συγκεκριμένες αιτίες. Πρώτη είναι η γενική απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αφού οι λειτουργοί του έχουν πάψει να πράττουν ακόμα και τα βασικά. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης γαλούχησαν νέους δημοσιογράφους, αλλά και πρόθυμους παλαιότερους, να αναπαράγουν non papers προπαγάνδας, χωρίς καμία παρέμβαση ή έστω κριτική. Να συντάσσονται με όσα τούς ζητούν διάφορα συμφέροντα και να αλιεύουν ειδήσεις από τα απόλυτα αναξιόπιστα κοινωνικά δίκτυα του internet. Ο,τι πιο φθηνό και επικίνδυνο… Η κατάπτωση και ο διασυρμός της πραγματικής δημοσιογραφίας…

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια ή την είδηση. Τους νοιάζουν μόνο οι δουλειές τους και οι εξυπηρετήσεις. Αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία έχει διαχυθεί σε όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο. Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Και ουδείς φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με τον συνεχή ξεπεσμό και την υποβάθμιση.

Η ανεξαρτησία των ΜΜΕ δεν προστατεύεται από το κράτος, που παρεμβαίνει συχνά πυκνά (ειδικά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη) για να νοθεύσει και όχι να προστατεύσει τον ανταγωνισμό. Τι κι αν η ορθή λειτουργία του Τύπου είναι ζωτικό ζήτημα δημοκρατίας; Στο δυστοπικό ελληνικό περιβάλλον, για τον πλουραλισμό και την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Εκτός από τους ίδιους τους αληθινά ενεργούς και αφυπνισμένους πολίτες, που διαρκώς αναζητούν τις ελάχιστες φωνές οι οποίες παραμένουν ελεύθερες και δημοσιογραφικές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα