Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες

Η «δημοκρατία» αποφάσισε να αφιερώσει ολόκληρο το φύλλο της 31ης Αυγούστου 2022 στη Μικρασιατική Καταστροφή, επειδή θεωρεί ότι έχει τεράστια σημασία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του έθνους να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός και όσα οδήγησαν σε αυτό.

Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί ο Ελληνισμός. Για πρώτη φορά στην πολυχιλιετή Ιστορία μας το έθνος υποχρεώθηκε να απουσιάσει από τη μικρασιατική εστία του, η οποία αποτέλεσε πολιτισμικό, επιστημονικό και φιλοσοφικό λίκνο του.

Παρά την απουσία μας, όμως, από το 1922 μέχρι τις ημέρες μας από τα μικρασιατικά εδάφη, δεν είναι σωστό να θεωρούμε αυτή την πατρίδα «χαμένη» ούτε να επαναλαμβάνουμε αυτόν τον ηττοπαθή όσο και ανακριβή όρο. Οι άνθρωποι χάνουν αυτά που λησμονούν και απόλλυται οτιδήποτε δεν ενεργοποιεί τη μνήμη, τη βούληση και το συναίσθημα. Γι’ αυτό η Μικρασία είναι και πρέπει να παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας.

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας έλκει την καταγωγή του από τα άγια χώματα του ιστορικού, ανατολικού σκέλους της πατρίδας μας, που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Αριθμούν εκατομμύρια. Δεν έχουν εγκαταλείψει με τον νου τους ούτε για μία ημέρα την προγονική γη. Ούτε ο ίδιος ο χρόνος δεν μπορεί να νικήσει την έλξη που αισθάνονται οι ξεριζωμένοι για τον τόπο τους.

Υποχρέωση των ανθρώπων που ασχολούνται με την Ιστορία, την πολιτική, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ είναι να φωτίσουν τα σκοτεινά μονοπάτια που οδήγησαν το έθνος μας στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1922. Οσοι γνωρίζουν οφείλουν να αναδείξουν τις πεπλανημένες εκτιμήσεις ή ακόμα και τα σκόπιμα λάθη προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν ρόλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία, και να αποδώσουν ιστορική δικαιοσύνη εκεί όπου πρέπει.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι αποφασίσαμε τον εορτασμό σήμερα, ημέρα καταστροφής της Σμύρνης, με βάση το Παλαιό Ημερολόγιο, διότι τη χρονιά των μαύρων γεγονότων (1922) δεν είχε ακόμα αντικατασταθεί από το νέο. Ορισμένοι τιμούν την καταστροφή στις 14 Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα