Το ανεξόφλητο γερμανικό χρέος

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στη χώρα μας. Ενα από αυτά είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης των αλληλοδιάδοχων κυβερνήσεων να διεκδικήσουν τα λεφτά που μας χρωστάνε οι Γερμανοί.

Το αναγκαστικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής και οι πολεμικές επανορθώσεις ήταν τα βασικά θέματα που απασχολούσαν τη Βουλή τέτοιες ημέρες πριν από 32 χρόνια! Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1990 έγινε για πρώτη φορά η διαδικασία των «ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό» – κάτι που σήμερα είναι γνωστό ως Ωρα του Πρωθυπουργού. Τον θεσμό εγκαινίασε ο Χαρίλαος Φλωράκης του ΚΚΕ, ο οποίος ερωτούσε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πότε θα διεκδικούσε η χώρα μας από τους Γερμανούς τις αποζημιώσεις και την εξόφληση του αναγκαστικού δανείου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απάντησε ότι από πλευράς νομικής «οι απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για όλες τις άλλες χώρες και για την Ελλάδα, η οποία δεν υπέγραψε τη συνθήκη “2+4”. Νομικά εξακολουθούμε να έχουμε το δικαίωμα αυτό».

Όπως εξήγησε ο τότε πρωθυπουργός, η συμφωνία “2+4” στην οποία αναφέρθηκε ήταν εκείνη που υπογράφτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1989 «μεταξύ των δύο τέως χωριστών γερμανικών κρατών και των τεσσάρων μεγάλων αντιπάλων της Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σοβιετικής Ενωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει διάφορες υποχρεώσεις της Γερμανίας, εδαφικές, πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες», αλλά δεν προέβλεπε λύση για το ζήτημα των επανορθώσεων.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε μεν ότι έχουμε δικαίωμα, σε νομικό επίπεδο, να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αλλά φάνηκε ιδιαίτατα επιφυλακτικός έως απρόθυμος να δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του για το θέμα. Σε εκείνη τη συζήτηση είχε αναφέρει ότι θα έπρεπε να κινηθούμε σε συνάρτηση με το τι θα έκαναν άλλες χώρες, ότι το αναγκαστικό δάνειο δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο θεωρείτο και άλλα πολλά που έδειξαν να διευκολύνουν τη θέση της Γερμανίας.

Η απροθυμία του αειμνήστου πατέρα του νυν πρωθυπουργού να ζητήσουμε τα οφειλόμενα από τους δημίους της Ευρώπης και της πατρίδας μας, καθώς φαίνεται, επηρέασε και τις επόμενες κυβερνήσεις, που ουδέν έπραξαν για το θέμα.

Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αρκάντιους Μουλάρτσικ αναφέρθηκε σε σχέδιο πραγματοποίησης Διεθνούς Διάσκεψης (με όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες) για τις πολεμικές επανορθώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ζήτημα τιμής για την πατρίδα μας όχι μόνο να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία αλλά να πρωτοστατήσει στη διοργάνωση και την επιτυχία της.

Οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα