Ο ενδοτισμός που κυβερνά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντιώνεται μόνο σε επίπεδο ρηχών διακηρύξεων στις τουρκικές επιδιώξεις.

Ομως πολιτικά επενδύει σε πρόσωπα με απόψεις που κινούνται στην γκρίζα ζώνη του ενδοτισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αθλιότητα που ξεστόμισε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος ότι «είναι προς το συμφέρον μας να πάρει η Τουρκία τα F-16» επειδή αυτό θα διευκολύνει τον… έλεγχό της από τη Δύση.

Η κατάπτυστη δήλωση του Αγγελου Συρίγου, που έχει χαροποιήσει την Αγκυρα και την κυβέρνηση Ερντογάν, και έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στην ελληνική ομογένεια, η οποία τόσο καιρό παλεύει για να μην αποκτήσει η Τουρκία τα F-16, δεν είναι άσχετη με το σύνολο των απόψεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γαλουχηθεί με τις ιδέες του εξευμενισμού της Τουρκίας και του χρυσώματος του χαπιού του ταΐσματος του ασιατικού θηρίου με ελληνικά εθνικά δίκαια ως «αντιεθνικιστικό» πνεύμα και επικράτηση της «λογικής».

Στο ίδιο μοτίβο και οι απόψεις προσώπων που κινούνται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο λόγος γίνεται για τον Νίκο Τσάφο, ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας και σε ανάρτησή του στο twitter, τον Δεκέμβριο του 2020, αποκαλούσε το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»! Το πόσο μακριά από την εθνική γραμμή βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύμπλοκο των δυνάμεων που τον στηρίζουν φαίνεται και από το γεγονός ότι θεωρείται… φυσιολογικό να έχουν υπουργικά αξιώματα και θέσεις συμβούλου πρόσωπα με απόψεις σαν αυτές του Αγγελου Συρίγου και του Νίκου Τσάφου.

Φυσικά, το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος προετοιμάζει το κοινό για συμφωνία τύπου Πρεσπών για τα Ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικό των ευρύτερων διεργασιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» της 7ης Ιανουαρίου 2023, όπου αναγγέλλονται οι τοποθετήσεις για τα Ελληνοτουρκικά πολλών προσωπικοτήτων, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα περίπου όπως οι κ. Συρίγος και Τσάφος.

Ο ενδοτισμός έχει πιάσει μόνιμο στασίδι στην κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα