Απόδραση από την πόλη – επιστροφή στην περιφέρεια

Οι αναστάσιμες εξορμήσεις των Ελλήνων που ζουν στις μεγαλουπόλεις είναι από ψυχολογική άποψη ωφέλιμες, διότι, έστω για βραχύ χρονικό διάστημα, αποκαθιστούν μια αίσθηση κανονικότητας. Είναι απελευθερωτική και αγχολυτική η επίσκεψη σε παλιά πατρογονική εστία ή, έστω, σε έναν ελληνικό τουριστικό προορισμό. Γι’ αυτό σχεδιάζεται επί… μήνες κάθε απόδραση από τις πολύβουες πόλεις με τη βρομιά τους, το μποτιλιάρισμα, την εικόνα της πολιτισμικής άλωσης και της αισθητικής μόλυνσης από τα γκράφιτι.

Οι πόλεις έχουν μεγαλώσει και ασχημύνει πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούν να αντέξουν εκείνοι που αναγκάζονται να ζουν σε αυτές. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτός ο θετικός αντίκτυπος από τις ολιγοήμερες παύσεις της θανατηφόρας, ασφυκτικής ρουτίνας.

Κι όμως, αυτό που στις ημέρες μας φαντάζει… πολυτέλεια κάποτε ήταν ο κανόνας. Τα χωριά και οι κωμοπόλεις δεν είχαν αδειάσει από κόσμο και οι πόλεις δεν είχαν παραγεμίσει με απελπισμένους ανθρώπους, που παθαίνουν κατάθλιψη από την υπερδοσολογία της ασχήμιας, η οποία τους έχει επιβληθεί σαν τυραννικό καθεστώς.

Είναι όμορφη η Ελλάδα κι έχει πολλά σημεία για να ζήσει κάποιος και να νιώσει αρμονικά δεμένος με το τοπίο και τους ανθρώπους. Ομως η αστυφιλία, που έφερε μαζί της και το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ανάθεμα της αντιπαροχής, διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, έφτιαξε τερατουπόλεις, ερήμωσε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και δημιούργησε στρατιές καταπιεσμένων ανθρώπων, που έχουν ξεχάσει πώς είναι να ζουν ήσυχα και δημιουργικά.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, αντί να δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν όσοι πρέπει στους τόπους τους ή να μετακινηθούν σε όποιο σημείο της χώρας έχει ανάγκη από ζωή, φορολογούν τις ακίνητες περιουσίες, που εγκαταλείπονται και ρημάζουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτοι που θα ευνοηθούν σε μεγάλο βαθμό από ένα πρόγραμμα κινήτρων εγκατάστασης στην περιφέρεια είναι οι παραμένοντες στις μεγαλουπόλεις – ειδικά στην Αθήνα. Πόσο διαφορετική είναι η πρωτεύουσα τις ημέρες της πασχαλινής ανάπαυλας… Η μετακίνηση είναι άνετη, ο θόρυβος λιγότερος, η καθημερινότητα πιο γαλήνια.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ζωής στην περιφέρεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα