Τι να ζητήσουμε από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή που καλλιεργείται κλίμα στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει «πρόοδος» στις συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και ότι είμαστε έτοιμες και οι δύο πλευρές να υιοθετήσουμε λύσεις… ρεαλιστικές (δηλαδή να υποχωρήσει η Ελλάδα στις τουρκικές αξιώσεις), δεν ακούγεται λέξη για τα θέματα που η πατρίδα μας πρέπει να θέσει στους γείτονες. Μόνο για τον κατευνασμό τής απέναντι πλευράς γίνεται λόγος.

Η «δημοκρατία», επειδή δεν πιστεύει σε «λύσεις» που συνιστούν διάλυση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας, υπενθυμίζει μερικά από όσα έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της για τις ενδεικνυόμενες ελληνικές αξιώσεις, ως βασικές προϋποθέσεις έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου.

Η άμεση άρση του τουρκικού casus belli είναι ένα σημαντικότατο προαπαιτούμενο. Με ενεργό το τουρκικό casus belli δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειλικρινής αφετηρία διαπραγμάτευσης.

Επίσης, πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, η οποία χρηματοδοτείται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Μεταναστευτικό και για μια σειρά άλλα θέματα. Είναι απαράδεκτο οι Ελληνες φορολογούμενοι στη χώρα μας και στην Κύπρο να πληρώνουν από το υστέρημά τους για να χρηματοδοτούν μια κατοχική δύναμη που δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και έχει διαπράξει μια σειρά από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επίσης, πρέπει να ζητηθεί από την Τουρκία να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, να αποσύρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, να σταματήσει να εργαλειοποιεί εκβιαστικά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, να αναγνωρίσει ρητά τις διεθνείς συνθήκες και την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών δικαστηρίων.

Σημαντικό ελληνικό προαπαιτούμενο είναι να αποκατασταθεί, όπως ορίζει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, το status quo στην Ιμβρο και την Τένεδο, να ακυρωθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και να έχουν το δικαίωμα οι Ελληνες του Πόντου να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα στα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αν γίνουν δεκτά όλα τα παραπάνω, όντως η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα λειτουργεί περισσότερο σαν εγκληματική οργάνωση παρά σαν ευνομούμενο κράτος, θα δείξει ότι έχει τη διάθεση να βρεθεί φόρμουλα συνύπαρξης με την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα