Οι δύσκολες γιορτές των εργαζομένων

Η περίοδος των Χριστουγέννων ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων με τη θαλπωρή, την ελπίδα και τη χαρά της επερχόμενης Γέννησης του Χριστού. Το παγκόσμιο θετικό συναίσθημα αυτών των ημερών δεν οφείλεται ούτε στη χειμερινή ανάπαυλα ούτε στην αύξηση της κατανάλωσης διάφορων αγαθών. Η ανυπομονησία και το σκίρτημα της ψυχής που προκαλούν τα Χριστούγεννα είναι αποτέλεσμα της ενσάρκωσης του Κυρίου στη Γη. Ούτως ή άλλως, ευκαιρία κατανάλωσης αγαθών υφίσταται καθημερινά – τουλάχιστον στους αρκετά τυχερούς που δεν στερούνται τα προς το ζην.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος του ενθουσιασμού, της ανταλλαγής δώρων και ευχών είναι φορτισμένη θετικά αλλά και δύσκολη για τους εργαζομένους. Προχθές άρχισε η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου για τα καταστήματα. Αυτό για τους υπαλλήλους σημαίνει περισσότερες ώρες παραμονής στην εργασία, περισσότερο μόχθο και στρες, αλλά όχι πάντοτε περισσότερες απολαβές.

Επίσης, υπάρχουν οι εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης, οι υπηρετούντες την πατρίδα στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, οι ναυτικοί, οι γιατροί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι, εκείνοι που βρίσκονται σε πόστα τα οποία δεν έχουν γιορτές και σχόλες. Ολα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε όλοι, αλλά κάποιοι επιμένουν να τα λησμονούν.

Ολοι έχουμε γίνει μάρτυρες σε περιστατικά απαιτητικών, δύστροπων και ενίοτε κακότροπων πελατών καταστημάτων ή πολιτών, που θέλουν να εξυπηρετηθούν από δημόσιες υπηρεσίες και ταυτόχρονα αποπειρώνται να εκτονώσουν τα απωθημένα τους σε εργαζομένους. Αυτού του είδους οι «αναμετρήσεις» δεν έχουν νικητές. Μόνο χαμένους.

Ο κακότροπος άνθρωπος που αξιώνει από τους εργαζομένους και να τον εξυπηρετήσουν σε μηδενικό χρόνο και να ανέχονται αδιαμαρτύρητα την προσβλητική συμπεριφορά του δεν κερδίζει κάτι. Χάνει την αξιοπρέπεια και την εκτίμηση όσων τον παρακολουθούν να ασχημονεί.

Αυτά τα Χριστούγεννα καλό είναι να πρωτοτυπήσουμε. Αντί να περιμένουμε από τους τρίτους να κάνουν κάτι για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας, ας αρχίσουμε εμείς την προσπάθεια βελτιώνοντας τους εαυτούς μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Το διαχρονικό μήνυμα της αγάπης που δίδαξε ο Χριστός είναι η αληθινή γιορτή…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα