Λίστα Επσταϊν και… μπανανίες

Στην Ελλάδα φαντάζει αδιανόητο. Στις ΗΠΑ, όπως και σε κάθε χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό: δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα προσώπων με τεράστια οικονομική, πολιτική και μιντιακή ισχύ που σχετίζονταν με τον παιδεραστή, προαγωγό και καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Επσταϊν.

Αμερικανός δικαστής διέταξε να δημοσιοποιηθεί η επίμαχη λίστα με τις διασυνδέσεις του Επσταϊν και η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αποκαλύψεις για τους ανθρώπους που συναναστρέφονταν εκείνον και -πιθανόν- μίσθωναν τις υπηρεσίες του κυκλώματός του.

Οι συγκρίσεις με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας μόνο θλίψη προκαλούν. Στην Ελλάδα, κάθε σκάνδαλο που ξεσπά συνήθως κουκουλώνεται με χαρακτηριστική ταχύτητα και οι πάσης φύσεως μεγαλόσχημοι παραβατικοί τη βγάζουν καθαρή με ελάχιστες ή μηδενικές απώλειες.

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την τραγική ιστορία της 12χρονης από τον Κολωνό, την οποία βίαζε και εκμεταλλευόταν οικονομικά ένα ρυπαρό κύκλωμα υπανθρώπων. Τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, και είναι γενική η αίσθηση ότι ο χρόνος θα κάνει τη… δουλειά του και η λήθη θα σκεπάσει τα κακουργήματα των παιδεραστών. Ενα από τα πιο ισχυρά όπλα της διεφθαρμένης εξουσίας για να καλύπτει τα ίχνη της είναι ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων, που χρησιμοποιείται για να μην αποκτά όνομα και πρόσωπο κάθε κάθαρμα σαν εκείνους που βιάζουν και εκμεταλλεύονται οικονομικά ανήλικα παιδιά.

Η άρχουσα τάξη έχει συνηθίσει τόσο πολύ τη… διακριτικότητα των θεσμών στα ανομήματά της, ώστε σε περιπτώσεις όπως της Novartis έχουμε πλήρη αντιστροφή του σκηνικού. Οσοι, όπως οι δημοσιογράφοι και ο εκδότης της «δημοκρατίας», αποκαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές, επιλήψιμες πράξεις και παραλείψεις της εξουσίας δαχτυλοδείχνονται ως «συνωμότες», «σκευωροί» και «συμμορία», και διώκονται απηνώς!

Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι βασικά γνωρίσματα κάθε ευνομούμενης πολιτείας, κάθε λειτουργικής δημοκρατίας. Στην Ελλάδα όλα αυτά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Είναι υποχρέωση όλων να αγωνιστούμε για την επιβολή και της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα