Οι ΗΠΑ μάς εμπαίζουν με την προμήθεια των F-35

Και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώθηκαν με τον -παραδοσιακό πλέον- εμπαιγμό για την υπόθεση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που επιδιώκει να αγοράσει η Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν έγινε για μία επιπλέον φορά η… διαρροή ότι «ξεμπλόκαρε» η αγορά των F-35. Το «έργο» έχει επαναληφθεί πολλές φορές και έχει κουράσει. Κάθε τόσο, «κύκλοι» της ελληνικής κυβέρνησης ενημερώνουν ανεπισήμως τα ΜΜΕ για την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην αγορά των F-35 και, τελικά, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια τρύπα στο νερό.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» στο φύλλο της 6ης Ιανουαρίου 2024 αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η χώρα μας εδώ και 18 μήνες έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για τα F-35 και ουδεμία απάντηση έχει λάβει από τους Αμερικανούς. Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας αναφέρονταν τα εξής:

«Οι ΗΠΑ έβαλαν την Ελλάδα στην αναμονή 18 μήνες και χρησιμοποιούν το deal ως εργαλείο για τη “ρύθμιση” των σχέσεών τους με τον “απείθαρχο” σύμμαχο Ερντογάν. […]

Εχοντας ως κύριο αντικειμενικό σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζοντας τη σκληρή διαπραγματευτική αλλά και παρελκυστική τακτική της Αγκυρας, οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν πρόσφατα πως έχουν σκόπιμα καθυστερήσει την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για τα F-35, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση μιας εμφανώς δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία».

Τα παραπάνω δείχνουν την παιδαριώδη νοοτροπία της κυβέρνησης όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δεν μπορούν καν να υποπτευθούν ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριφερθεί έχοντας ως βασικό γνώμονά της την εθνική επιβίωση και την ισχυροποίηση της άμυνάς της απέναντι στην τουρκική απειλή. Μόνο ως «καλό παιδί», που λέει «ναι» σε όλα, αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όσοι αποφασίζουν για την εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό περιμένουμε τους Αμερικανούς να τελειώσουν τα παζάρια τους με τους Τούρκους, για να διαπιστώσουν αν αξίζει (για εκείνους) τον κόπο να μας πουλήσουν τα F-35.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα