ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 13/12/2021

➤ Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (1918-2008, φωτό), ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα.

➤ Το σημαντικό με τον Σολζενίτσιν δεν είναι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1970 αλλά το ίδιο το έργο του, το οποίο γκρέμισε τα ψεύτικα ηθικά ερείσματα της άθεης αυτοκρατορίας της ΕΣΣΔ.

➤ Ο Σολζενίτσιν, γράφοντας την αλήθεια, έκανε γνωστή στον κόσμο την τυραννία, την παραφροσύνη αλλά και τη γελοιότητα του εφαρμοσμένου κομμουνισμού.

➤ Η ακτινοβολία των ιδεών αυτού του ανθρώπου δεν περιορίζεται στην υπόθεση της ΕΣΣΔ. Φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, γιατί πραγματεύονται τη διαχρονική και θανάσιμη απειλή του μηδενισμού.

➤ Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στην ιστορικής σημασίας ομιλία* του στο πανεπιστήμιο Τέμπλετον τον Μάιο του 1983:

➤ «Η ιστορική εξέλιξη της Δύσης έχει υπάρξει τέτοια που σήμερα και αυτή βιώνει μια στέρεψη της θρησκευτικής συνειδήσεως. Έχει γίνει επίσης μάρτυρας σχισμάτων που την έχουν τσακίσει, αιματηρών θρησκευτικών πολέμων και κακόβουλης επίκρισης. Για να μην πούμε τίποτα για το κύμα του σεκιουλαρισμού, ο οποίος από τα τέλη του Μεσαίωνα και δώθε έχει προοδευτικά πλημμυρίσει τη Δύση.

➤»Αυτή η βαθμιαία απομύζηση της δύναμης από τα μέσα είναι μια απειλή στην πίστη, η οποία είναι πιθανώς ακόμα πιο επικίνδυνη από όποια απόπειρα να επιτεθεί βίαια στη θρησκεία από τα έξω.

➤»Ανεπαίσθητα, στη διάρκεια δεκαετιών βαθμιαίας διάβρωσης, το νόημα της ζωής στη Δύση έχει πάψει να θεωρείται κάτι περισσότερο μεγαλόπνοο από την “αναζήτηση της ευτυχίας”, έναν σκοπό τον οποίο ακόμα και σοβαρά εγγυούνται τα Συντάγματα. Οι ιδέες του καλού και του κακού έχουν γελοιοποιηθεί στη διάρκεια πολλών αιώνων, έχουν απαγορευτεί από την κοινή χρήση και έχουν αντικατασταθεί από ταξικά ή πολιτικά ενδιαφέροντα που έχουν αξία μικρής διάρκειας. […]

➤»Κρίνοντας από τη συνεχή κατηφόρα συμβιβασμών που γίνονται μπροστά στα μάτια της δικής μας γενιάς, η Δύση γλιστράει αναπόφευκτα προς την άβυσσο. Οι δυτικές κοινωνίες χάνουν όλο και περισσότερο τη θρησκευτική τους ουσία, καθώς παραδίνουν απερίσκεπτα τη νεότερη γενιά τους στον αθεϊσμό».

*Πηγή, διαδικτυακό περιοδικό «Avalon of the Arts» (https://avalonofthearts.gr/αλεξάντρ-σολζενίτσιν-η-αθεΐα-αιτία-τ-2/).

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα