ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 12/04/2022

➤Σαν σήμερα το 1204 οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη. Ηταν η πρώτη Αλωση της Πόλης.

➤Υποτίθεται ότι οι Σταυροφόροι πήγαιναν να «απελευθερώσουν» τους Αγίους Τόπους από τους μουσουλμάνους αλλά σκέφτηκαν να λοξοδρομήσουν προς τη Βασιλεύουσα. Και τι έκαναν αυτοί οι θεομπαίχτες μόλις μπούκαραν στη ζάπλουτη Πόλη μας; Πλιάτσικο!

➤Ιδού τι γράφει γι’ αυτό ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος, Φράγκος αριστοκράτης, που συμμετείχε στη Δ΄ Σταυροφορία:

➤«Χρυσάφι, ασήμι, πολύτιμοι λίθοι και πανάκριβα σερβίτσια, υφάσματα από μετάξι και σατέν, γούνινα παλτά φτιαγμένα από δέρμα σκίουρου και ερμίνα… Ποτέ δεν είχε βρεθεί τόση λεία σε πόλη κατακτημένη από τη δημιουργία του κόσμου. […] Ολοι ευχαριστούσαν τον Θεό για τη νίκη που τους χάρισε, ώστε εκείνοι που ήταν φτωχοί ζούσαν πλέον στα πλούτη και στην πολυτέλεια».

➤Αν διαβάσετε τι ακριβώς έκλεψαν οι πρόγονοι των δανειστών μας, θα μείνετε άναυδοι από την έκπληξη, αλλά και την οργή.

➤Ενα από τα πολλά κλοπιμαία είναι το Τέθριππο του Θριάμβου (Triumphal Quadriga), τα άλογα του Αγίου Μάρκου (τα τέσσερα χάλκινα άλογα), που είχαν τοποθετηθεί στη βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

➤Οι Σταυροφόροι είχαν ξηλώσει ακόμα και τρούλους εκκλησιών και, όταν με το καλό ξεκουμπίστηκαν από την Κωνσταντινούπολη, η αποκατάσταση των ιερών ναών μας ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έξοδα της τραυματισμένης αυτοκρατορίας.

➤Ισως όλη αυτή η παρακμή που χτυπάει τα πορτοπαράθυρα της Ευρώπης να είναι και μια μορφή θείας ανταπόδοσης των αναρίθμητων ανομημάτων αυτού του πολιτικοστρατιωτικού συνόλου.

➤Δεν είναι δυνατόν να αδικείς επί αιώνες τον μισό πλανήτη και βάλε και να μένεις ατιμώρητος να απολαμβάνεις τα λάφυρα των πολέμων που εσύ προκάλεσες.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα