ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 27/07/2022

➤Ο θάνατος του Σωκράτη Μήλου έχει προκαλέσει αισθήματα βαθιάς συγκίνησης στους κύκλους των Βορειοηπειρωτών.

➤Για την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Κώστας Κυριακού, που έζησε κι εκείνος επί χρόνια πολλά κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία, έχει αφιερώσει τμήμα του βιβλίου του με τίτλο «Ελεύθερος Φυλακισμένος» (εκδόσεις Νέα Θέσις, Αθήνα: 1997, Σελ. 232, 233).

➤Εκεί διαβάζουμε:

➤«Οκτώβριος 1993. Σχεδόν όλη η Αλβανία ήρθε στην Ελλάδα. Ο παλιός μου φίλος Σωκράτης Μήλος ακόμα “θεραπεύονταν” στα τρελοκομεία της Αλβανίας. Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που οι κομμουνιστές τον έβαλαν στα ψυχιατρεία για να τον “γιατρέψουν”.

➤Τώρα ο Σωκράτης έπρεπε να “μετακόμιζε” από το τρελοκομείο της Αλβανίας σε κάποιο τρελοκομείο της Ελλάδας. Η Μάνα του από καιρό τού είχε εξασφαλίσει το διαβατήριο, αλλά δεν μπορούσε να πάρει βίζα. Με δάκρυα στα μάτια, μου είπε ότι δεν την χωράει ο τόπος, ότι δεν μπορεί να τον νιώθει στην Αυλώνα και θέλει να τον πάρει στην Ελλάδα, μόνο έτσι θα πεθάνει ήσυχα.

➤Πήρα το διαβατήριο και πήγα στο Προξενείο. Συγκινημένος, τους εξηγώ το ποιος ήταν ο Σωκράτης. Περίμενα να συγκινιόνταν, να συγκινιόνταν οι διπλωμάτες από αυτή την τραγωδία. Αυτοί γέλασαν και φώναξαν και τους άλλους, λέγοντας: “Ελάτε να δείτε μια φάτσα τρελού”.

➤Πήρα τη βίζα. Μια μέρα μαζί με τα αδέλφια του Σωκράτη, τον Βαγγέλη και τον Νίκο, φέραμε τον Σωκράτη στην αγαπημένη του Ελλάδα. Οταν φθάσαμε στην Κακαβιά και είδε την γαλανόλευκη αυτή “η φάτσα τρελού”, δάκρυσε και μου είπε:

➤“Μου είχες πει ότι θα με φέρεις στην Ελλάδα και κράτησες το λόγο σου, τώρα θα πάμε να παίξουμε στον ΠΑΟ, μαζί με τον Δομάζο. Αν με γυρίσουν πίσω, εγώ δεν πάω πάλι στην Αυλώνα, θα πεθάνω εδώ”. Εδώ θα πεθάνει! Ο Σωκράτης τώρα είναι στην Ελλάδα».

➤Κι εδώ πέθανε ο Σωκράτης Μήλος. Πέθανε δίχως να προλάβει να ζήσει, αφού δεν είχε κλείσει καλά καλά τα 19 χρόνια του και το κομμουνιστικό καθεστώς, που φοβόταν τον Σωκράτη, τον έθαψε ζωντανό στα ψυχιατρεία της Αλβανίας.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα