ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 03/08/2022

Ψηφιακές ταυτότητες. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές αναλύσεις για το θέμα φέρει την υπογραφή του Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά.

Ο κ. Κεφαλάς είναι διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Mάντσεστερ, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και αρθρογράφος στη «δημοκρατία».

➤Έγραψε για το θέμα των ψηφιακών ταυτοτήτων ο κ. Κεφαλάς στη «δημοκρατία»: «Ενώ είναι κατανοητό ότι η εφαρμογή ενισχύει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την παγκόσμια απολυταρχική “υπερεξουσία”, λίγοι αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία της ολοκλήρωσης των “μηχανών” με την ανθρώπινη φύση σε ένα νέο είδος ανθρωπομηχανικού όντος θα επιφέρει τη συνολική απώλεια της ατομικής ελευθερίας.

Η ευκολία με την οποία οι εξουσιαζόμενοι εμπιστεύονται την εξουσία, αν κρίνουμε από τον αριθμό αυτών που υιοθέτησαν αμέσως τη νέα εφαρμογή, αποτελεί την απαρχή ζοφερών σκέψεων για την ανθρώπινη φύση και την ελευθερία. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία της πανδημίας γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία δεν επέτρεψε μόνο στην εξουσία να εφαρμόσει με επιτυχία την κοινωνική μηχανική μέσω του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αλλά επιπλέον από τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και την ανάλυση της ατομικής συμπεριφοράς η εξουσία διαπίστωσε την καθολική απουσία διάθεσης αντιστάσεων στον περιορισμό των ελευθεριών.

Η άμεση υιοθέτηση της νέας εφαρμογής, που σημειολογικά ως εκπρόσωπος της υπερεξουσίας στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, απέδειξε ακόμη μία φορά ότι οι εξουσιαζόμενοι μπορούν εύκολα να ελεγχθούν από τους εξουσιαστές, χωρίς διαμαρτυρίες και αντιδράσεις.

Η εξαΰλωση της γραφειοκρατίας λόγω της τεχνολογίας συνεπάγεται ότι η υπερεξουσία θα είναι πλήρως αποκομμένη από το ανθρώπινο υβρίδιο, τη ζωή του οποίου θα ελέγχουν οι μηχανές. Παραδείγματα αποτελούν η νέα δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος και ο ΔΕΔΔΗΕ, όπου η επίλυση προβλημάτων μέσω των chat rooms είναι απρόσωπη, χρονοβόρα και σχεδόν αδύνατη.

Οι υβριδικές δομές αντικαθιστούν επίσης σταδιακά το στρατιωτικό προσωπικό με υβριδικά ρομποτικά, εναέρια, θαλάσσια και επίγεια συστήματα μάχης, ενώ το αστυνομικό προσωπικό από τις κάμερες και τη μαζική διαχείριση των δεδομένων. Η εισαγωγή υβριδικών συστημάτων στην απονομή δικαιοσύνης φαίνεται να αποτελεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο που ετοιμάζει η υπερεξουσία για τα υβρίδια».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του κ. Κεφαλά εδώ: https://www.newsbreak.gr/apopseis/363236/domes-yperexoysias/
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα