ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 07/10/2022

● Οι ηρωικές Σουλιώτισσες, όπως μας παραδίδει η Ιστορία, το 1803 έπεσαν στον γκρεμό για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών διωκτών τους. Στις 9 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη των Σουλιωτισσών στον τόπο της θυσίας τους.

● Επειδή φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η εκδήλωση «Ζάλογγο – Μικρά Ασία: Δεν Ξεχνώ» είναι αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.

● Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου (στις φωτογραφίες βλέπουμε το Μνημείο των Σουλιωτισσών και τις σημαίες που κυματίζουν στον χώρο). Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επισήμων και των προσκεκλημένων, και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Πρεβέζης, ο οποίος θα έχει πρωτεύσει σε σχετική έκθεση.

● Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων και γυναίκες των χορευτικών τμημάτων θα χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου.

● Τιμές θα αποδώσουν οι Σουλιώτες – Ομιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου.

● Η εκδήλωση μνήμης θα κλείσει με ενός λεπτού σιγή και με τον εθνικό ύμνο.

● Στην Καμαρίνα Πρεβέζης, το χωριό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ζάλογγο, θα γίνει έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού και παιδιών ανάλογης ηλικίας από την Καμαρίνα και την Κρυοπηγή.

● Θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα, όπου θα παρουσιαστούν χοροί από την Αρτάκη, τη Χερσόνησο της Ερυθραίας και την Πόλη, χοροί του Πόντου και από την Ιωνία.

● Τέλος, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης θα παρουσιάσει χορούς του Σουλίου. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Αθηνά Παππά.

● Οι Ηπειρώτες αξίζει να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις και να τιμήσουν τις γυναίκες-σύμβολα, που προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα