Ηρεμολόγιο Τρίτης 23/01/2024

● Σαν σήμερα το 1780 (σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς μελετητές το 1782) στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας γεννήθηκε μια επική φυσιογνωμία του Ελληνισμού: ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Πατέρας του θεωρείται ο αρματολός Δημήτρης Ισκος ή Καραΐσκος, γιος σημαντικής σαρακατσάνικης οικογένειας, και μητέρα του η μοναχή Ζωή Ντιμισκή, αδελφή του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφη του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα.

● Η αχίλλειος γενναιότητά του, η ευστροφία του, οι στρατηγικές ικανότητές του, οι νίκες του, η πίστη του στον Ελληνισμό, ο αψύς χαρακτήρας του, το καυστικό χιούμορ του και ο τρόπος που είχε να εμπνέει και να εμψυχώνει τα παλικάρια αλλά και τον απλό κόσμο έκαναν τον Καραϊσκάκη έναν θρύλο της Εθνεγερσίας – και όσο ήταν εν ζωή και μετά τον θάνατό του.

● Στην Ιστορία θα μείνουν και οι βωμολοχίες του. Οταν άνοιγε το στόμα του, έφευγαν κατά ριπάς πάσης φύσεως ονειδισμοί και… γαλλικά που δεν μπορεί να τα φανταστεί εύκολα άνθρωπος.

● Ομως, οι βρισιές του ήρωα συνήθως ήταν στοχευμένες. Αξίζει να αναζητήσετε σε βιβλίο* ή στο διαδίκτυο και να διαβάσετε τι απάντησε (βλ. εικόνα κάτω) το 1823 στον Σιλιχτάρ Μπόδα, τον απεσταλμένο του Τούρκου στρατιωτικού αρχηγού των Τρικάλων, όταν εκείνος ρώτησε τον Καραϊσκάκη τι στάση θα κρατούσαν οι Ελληνες αρματολοί της περιοχής όταν θα πραγματοποιούνταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων, που ήθελαν να ανοίξουν δρόμο για το Μεσολόγγι.

● Την περίοδο της 21ης Απριλίου τα οστά του ήρωα αποσύρθηκαν από το μνημείο του στο Νέο Φάληρο το 1968, για να γίνουν εργασίες ανακαίνισης του μνημείου. Και τα οστά… χάθηκαν. Μάλλον πετάχτηκαν στη θάλασσα. Ο,τι και να πει ή να γράψει κάποιος γι’ αυτό λίγο θα είναι, διότι χρήζει καραϊσκάκειου σχολιασμού αυτή η πράξη.

● * «Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833», τόμος 1ος, εισαγωγή και σημειώσεις του Γιάννη Βλαχογιάννη, Αθήνα:1940, σελ. 308.

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα