«Παγκόσμιος πόλεμος» για μάσκες και αναπνευστήρες

Ε.Ε. και άλλες χώρες κατηγορούν τις ΗΠΑ για «βρόμικο» παιχνίδι

Για πρακτικές «Αγριας Δύσης» κατηγορούν τις ΗΠΑ τόσο η Ευρώπη όσο και άλλες χώρες, οι οποίες διαμαρτύρονται για την πλειοδοσία ή το μπλοκάρισμα φορτίων από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, που προορίζονται για αγοραστές οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για ζωτικής σημασίας ιατρικά εφόδια.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε πως οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ πάνω από την τιμή της αγοράς για ιατρικού επιπέδου μάσκες και σε μερικές περιπτώσεις κερδίζουν συμβόλαια πλειοδοτώντας ακόμη και αφού Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πιστέψει πως έχουν κλείσει τη συμφωνία, ενώ ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε επίσης ένα παρόμοιο επεισόδιο. «Τα χρήματα δεν έχουν σημασία γι’ αυτούς. Πληρώνουν όσο όσο, επειδή είναι απελπισμένοι» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον συντηρητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Αφότου ο ιός καταγράφηκε πρώτη φορά στα τέλη της περσινής χρονιάς στην Κίνα, κυβερνήσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και αλλού προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκεντρώσουν εφόδια για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους πολίτες, με αποτέλεσμα να διαδραματίζεται ένας «Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» στον χώρο της Υγείας. Τώρα, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο στον κόσμο και τον ιό να επεκτείνεται με ταχύτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανταγωνισμός για πολύτιμα αποθέματα εντείνεται.

Η εισηγμένη στις ΗΠΑ πολυεθνική εταιρία 3M Co ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο Λευκός Οίκος τη διέταξε να σταματήσει όλες τις αποστολές στον Καναδά και στη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις «σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες» που η 3M επισημαίνει πως θα υπάρξουν.

Μπούμερανγκ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως η διακοπή της ροής εξοπλισμών μέσω των συνόρων θα ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, επισημαίνοντας πως επαγγελματίες της Υγείας στον Καναδά πηγαίνουν καθημερινά για δουλειά στο Ντιτρόιτ. Σε αντίστοιχο περιστατικό, μια παραγγελία για 200.000 μάσκες, που προοριζόταν για τη Γερμανία, διοχετεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Γαλλία τρεις περιφερειάρχες σκιαγράφησαν μια παρόμοια εικόνα. Τοπικός αξιωματούχος του Παρισιού δήλωσε πως διεξάγει διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσει πως παραγγελίες για μάσκες θα φτάσουν στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, όπου εκδηλώθηκε πρώτη φορά η επιδημία, πριν επεκταθεί δυτικά προς το Παρίσι. Ο ίδιος δήλωσε πως φορτία αλλάζουν χέρια την τελευταία στιγμή. «Στις πίστες αεροδρομίων οι Αμερικανοί βγάζουν τα μετρητά τους και πληρώνουν τριπλάσια ή τετραπλάσια απ’ αυτά που έχουμε προσφέρει» δήλωσε ο αξιωματούχος στον ραδιοσταθμό RTL France.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα