Επίθεση ΗΠΑ κατά Κίνας για δοκιμές πυρηνικών!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί το Πεκίνο ότι παραβιάζει τις συμφωνίες και πραγματοποιεί μυστικές πρόβες

Ενώ ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή τον κορονοϊό SARS-Cov-2 και τη διαχείρισή του, μαίνεται, η Ουάσινγκτον ξαναχτυπά, θέτοντας και ζήτημα ενδεχόμενων κινεζικών πυρηνικών δοκιμών!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Κίνα μπορεί να έχει αρχίσει να πραγματοποιεί μυστικά χαμηλού επιπέδου υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, παρά την ύπαρξη διεθνούς συμφωνίας που τις απαγορεύει. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», τις ανησυχίες των ΗΠΑ για πιθανή παραβίαση από το Πεκίνο του επιπέδου μηδενικής απόδοσης (zero yield) για δοκιμές προκάλεσαν δραστηριότητες στο πεδίο δοκιμών Λοπ Νουρ, ολόκληρο το 2019. Η μηδενική απόδοση αναφέρεται σε μια πυρηνική δοκιμή, στην οποία δεν υπάρχει εκρηκτική αλυσιδωτή αντίδραση του τύπου που προκαλείται από την πυροδότηση μιας πυρηνικής κεφαλής.

«Η πιθανή προετοιμασία της Κίνας να λειτουργήσει το πεδίο δοκιμής Λοπ Νουρ, η χρήση θαλάμων εκρηκτικής συγκράτησης, οι εκτεταμένες εκσκαφικές δραστηριότητες στο Λοπ Νουρ και η έλλειψη διαφάνειας στις δραστηριότητές της εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την προσήλωσή της στο επίπεδο μηδενικής απόδοσης» αναφέρει η έκθεση, χωρίς να παρέχει τεκμηρίωση για την πραγματοποίηση δοκιμής χαμηλής απόδοσης.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών Ζιάο Λιζιάν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Κίνα είναι δεσμευμένη σε ένα μορατόριο πυρηνικών δοκιμών. «Η Κίνα υιοθετούσε πάντοτε υπεύθυνη στάση. Η κριτική των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμη, χωρίς θεμελίωση και δεν αξίζει να διαψευστεί» επισήμανε.

Την ίδια ώρα, κι ενώ στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 2.569 νέοι θάνατοι από τον Covid-19 σε 24 ώρες, ο Τραμπ συνέχιζε τα τζαρτζαρίσματα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός προήλθε «από εργαστήριο» στην Ουχάν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε από το Πεκίνο ξεκάθαρες απαντήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, διά στόματος του εκπροσώπου του Ζιάο Λιζιάν, διαμήνυσε -χωρίς να αναφερθεί ευθέως στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου- ότι ο ΠΟΥ έχει πει ήδη πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα