Ακραία πρόκληση Ερντογάν! Θα προσευχηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία

Ο «σουλτάνος» ξέφυγε: Μουσουλμανική προσευχή στο λίκνο της Ορθοδοξίας, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης

Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις στη συνορογραμμή μας στον Εβρο, έσπευσε με ύφος χιλίων… σουλτάνων την Πέμπτη να ανακοινώσει πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικά η προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Προβαίνει προφανώς σε μια κίνηση που στόχο έχει, όχι απλώς να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, συντηρώντας το κλίμα έντασης που η Άγκυρα καλλιεργεί εδώ και καιρό σε όλα τα μέτωπα, αλλά και να προσβάλει πια το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, μια και η προσευχή θα διοργανωθεί στην Αγία Σοφία, στο μέγα λίκνο της Ορθοδοξίας.

«Αύριο (σήμερα) θα αναγνωσθούν το εδάφιο της Άλωσης αλλά και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν η προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός της Αγίας Σοφίας ή στο προαύλιό της.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως λίγες ώρες νωρίτερα ο διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή τη μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, ανάμεσα δηλαδή από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ). Κι αυτό διότι η προσευχή είχε αποφασιστεί να γίνει στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Χωρίς να δίνει οποιαδήποτε αιτιολόγηση της απόφασής του, ο Ερμπάς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και στον αύλειο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε πει πριν από δύο ημέρες, είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στις 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Μάλιστα, είχε τονίσει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453, η οποία εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φατίχ) για τους Τούρκους. Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα